Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: maandag

18-01-2016 21:23

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt dat ze auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: maandag, 18 januari 2016

Zin in! Drie whisky-cola weggetikt om zo de journalistieke plicht serieus te nemen en op het juiste niveau te opereren. Extra straffe vierde dosis klaargezet.

Vandaag leest Rob Trip de autocue.

Oh hee, alweer een item over medicijntekorten, net als vorige week. Welke doelgroep gebruikt ook alweer zoveel medicijnen? Enfin. Apothekers slaan alarm over tekorten. Medicijnen zijn voor korte of lange tijd (definities, iemand?) niet verkrijgbaar. Insteek is natuurlijk dat dit kapotgevaarlijk is. We horen twee keer de retorische vraag of dit gevaarlijk kan zijn. Het kan dus gevaarlijk zijn. Apotheekiemand zegt zelfs dat we er blind van kunnen worden. Net als van ma…ar hoe komen die tekorten eigenlijk?

Farmaceuten zouden Nederland geen interessante markt meer vinden, mede omdat Schippers medicijnen zo goedkoop mogelijk wil inkopen. “Daarom,” zo horen we een correspondent later zeggen, “is Nederland geen interessante markt meer”. Dit wordt aangevuld met de mededeling dat Nederlandse medicijnprijzen laag zijn en dat ons land daarom als markt niet meer interessant is. Ah, winstbejag. Lijkt me sterk, Nederlanders kunnen gewoon niet zo goed onderhandelen. Italianen krijgen voor bepaalde kankermedicijnen dikke kortingen – en wij niet. How come? In elk geval wederhoor bij voorliegers van farmaceutische industrie. Ontkennen alles.

*Rob Trip loopt door de studio* (Vroeger zat Philip Freriks achter een bureau en maakte hij grapjes die Mart Smeets-adepten als ondergetekende grappig vonden. Die goede kazige tijd.)

Gedoe met pseudo-iPhones

De verdachte Utrechtse serieverkrachter Gerard T. zat vandaag voor eerste dag in rechtszaal. Stukje gruwelverhaal van Officier van Justitie. NOS concludeert zonder eigen woorden: Gerard T. is een monster. Volkse sentimenten vandaag, schande. Opvallend genoeg zei Gerard T. geen woord, met uitzondering van “ik beroep me op mijn zwijgrecht”.

*Rob Trip schuift met papiertjes* (Want de kijkertjes thuis mogen niet weten dat er zoiets als autocue bestaat.)

Dan: de Consumentenbond spant kort geding aan tegen Samsung omdat het toestellen met verouderde software verkoopt, wat ze kwetsbaar zou maken voor hackers. Laten we ons niet buigen over de vraag wie in godsnaam een Samsung koopt, maar over de uitleg van Rob Trip over de – Chriet, waar ben je? – wondere wereld van de smartphone. “Een smartphone is eigenlijk een kleine computer met verschillende toepassingen, ook wel apps genoemd.” Daarna een shot van een correspondent in een belwinkel (?) naast een draaiende trolley. Dan voorlieger van Samsung versus Consumentenbondman. Daarna: afsluitend en lame feedback-geluidseffect. U weet wel, een telefoonsignaal dat een speaker oppikt met een repetitieve toon.

Kort nieuws

Item over de zelfmoord van een asielzoeker in Alphen aan den Rijn. Verschrikkelijk triest, period. De asielzoeker zou te lang hebben moeten wachten op uitsluitsel over zijn situatie, scheen hij zelf gevonden te hebben. Maar Nicole le Fevre wijt het ook aan de zware omstandigheden in de noodopvang: “De omstandigheden in Alphen zijn zwaar”.

In Heesch, Brabant, is het gemeentehuis bekogeld door demonstranten die tegen de komst van een AZC zijn. Er is ook met vuurwerk gegooid. De gemeente wil in een nieuw AZC vijfhonderd vluchtelingen voor maximaal tien jaar opvangen. In beeld zien we een Nederlandse vlag waarmee één van de demonstranten zwaait.

Gedoe over matchfixing in tennis. Rob Trip heeft het over “Zestien spelers van de beste vijftig…” – en maakt dan zijn zin niet af. Verder: goh, matchfixing in een sport met miljoenenbelangen, je verwacht het niet.

In een wedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax maakten ADO-‘supporters’ (racisten, WJH) oerwoudgeluiden. ADO gaat die kwestie nu onderzoeken.

Ultrakort nieuws

Petitie tegen vervolging Jitse Akse.

Christine le Duc sluit helft van zesentwintig winkels in Nederland. Internet, uweetzelluf.

Aanhouding terreurverdachte die mogelijk iets te maken heeft met aanslagen Parijs.

Spookrijders vaak in Noord-Brabant.

Raket van SpaceX landt niet zoals gepland en omvalt ontploft. “Het was de bedoeling dat-ie keurig zou landen,” aldus Rob Trip. Verder: potentieel wapentuig op staatstelevisie, hulde.

ENORM lang item over invulling Parijse klimaatakkoorden

Zie tussenkop. Verschrikkelijk saai. Iets met aardwarmte, minister Kamp die dat goed vindt, bedrijven die daar niet in investeren want lage olieprijs, auto’s zijn wederom verschrikkelijk slecht (dit frame komt steeds terug, redactie van dienst rijdt Dacia’s, bewezen) en wederhoor rant van staart-oorbelcombinatie van Greenpeace. Item eindelijk afgelopen.

Agrarisch nieuws en wijze les

Veldmuizen. Veldmuizen zijn lief. Maar ze tasten ook grasland aan, wat tot voedseltekort voor koeien leidt. En koeien zijn ook lief! Dus door de muizenvraat moeten boeren extra koeienvoedsel kopen. Normale Nederlanders gaan dan een of andere instantie aanklagen en compensatie eisen, maar niet de boeren. Friese NOS-boer van dienst etaleert een topmentaliteit: wij willen geen schadeclaims, maar proberen dit in de toekomst te voorkomen. Beste toevoeging van de NOS deze avond en een voorbeeld voor huilend Nederland.

IJs. Standaard nieuws. Aangezien De Grote IJsmeester te druk was voor TPO, een item met een andere babyboomer over de kwaliteit van het ijs. Speciaal voor Bert Brussen werd Haaksbergen genoemd, een soort Bennekom in Twente. Haaksbergen gaat waarschijnlijk de eerste schaatsmarathon op natuurijs van het jaar verzorgen.

Gerrit Hiemstra doet het weer. Niemand heeft hem verteld dat meteorologie een soort respectabele astrologie is, maar dan onpreciezer.

Lees ook:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag