Media & TV

Een week lang NOS Achtuurjournaal: woensdag

13-01-2016 21:03

“De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Zo luidt het mission statement der Staatsomroep. Het zestig jaar oude NOS-journaal wordt goed bekeken, maar stel dat je voor je nieuwsvoorziening goeddeels afhankelijk bent van deze bulletins, zoals de vele half-oudmediale bejaarden in dit mooie land, wat doet dat met je wereldbeeld? Een week lang kijk ik elke dag voor u naar het Achtuurjournaal, want “Het Achtuurjournaal is het uitgebreidst en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag.” Het zal mij benieuwen.

Vandaag: woensdag, 13 januari 2016

Opening is het Kamervoorzitterschap, op het moment van uitzenden nog onbeslist. Ron Fresen is in Den Haag en tast nog volledig in het duister omtrent de uitslag. Voice-over Jeroen van Dommelen legt wat procedurele puntjes uit in Jip-en-Jan-ne-ke taal. Van allevier de kandidaten wordt een clipje getoond van hun sollicitatiespeech, de voice-over benadrukt nog even dat de PVV de Tweede Kamer een nepparlement vindt. Fresen legt uit dat de functie belangrijk is, en dat mensen in het parlement taalgebruik ook heel belangrijk vinden. DE TOON MENSEN. Of we allemaal beseffen dat DE TOON hier op het spel staat. Dan waagt Fresen een gokje: het wordt Arib versus Toorenburg of misschien Elias.

Dan Moszkowicz, de standpunten van de gewezen lijsttrekker van VNL en de overige partijleden worden redelijk evenwichtig toegelicht, die van Moskowicsz via citaten uit Elsevier.

Sexting uitleggen aan Journaalkijkers

Sexting in Tilburg! En dan moet je dus uitleggen aan de mensen thuis wat Instagram is. Eigenlijk jammer dat het nieuws niet meer in Polygoonstem wordt gelezen, ik citeer dus denkt u dat er even bij dan: “Een onder jongeren zeer populaire app op het mobieltje,” aldus Martijn Bink. Er komen drie blonde kinderen aan het woord die uitleggen dat het eg nie nochmaal is en helemaal nie leuk. Sextingdeskundige Kock (mwahaha! Sorry. Naamlol.) raadt ouders aan te praten met hun kind over sexting. De school gaat haar begeleiding omtrent sexting onder de loep nemen. Enorm veel ongemakkelijke gesprekken in Tilburg, de komende tijd. (Oh en wie legt de NOS-redactie en de Tilburgse school ‘Snapchat’ uit?)

Inmiddels zijn er tien dode Duitse toeristen te betreuren na de aanslag te Istanbul. Er komen andere, nog niet opgeblazen toeristen ter plekke aan het woord die zeggen dat zij zich niet laten afschrikken. De Duitse MinBuza rouwt met Turkse premier Davutoglu. Een Syrische asielzoeker is door Turkije geïdentificeerd als dader, maar ISIS heeft niets opgeëist. Dan een bruggetje naar Tunesië, waar na de aanslagen in Sousse het toerisme zich niet meer herstelde. Een Tunees werkzaam in het toerisme legt in vlot Frans zijn penibele situatie uit. Daarna doet een handwerksman met een winkeltje in de bazar hetzelfde, in het Arabisch. Het verband met Istanbul is niet duidelijk, daar bleek juist dat de bezoekers zich niet laten afschrikken en werden de lange rijen voor de Hagia Sophia getoond.

Kort nieuws/faits divers

Schoolklas in lawine.

De opmars elektrieke auto gaat lekker. Opmerkelijk want gisteren was er nog een itempje over de (onbewezen) teloorgang van de benzineauto. Een sinister complot voor subliminale dingesen om de burger schoon te laten rijden?

Vaccinatiekliniek Pakistan gebombardeerd. Taliban.

10 Amerikaanse mariniers weer vrij, waren met motorpech naar Iraanse wateren afgedreven. De dobberlegers zijn weer terug bij hun kameraden.

Europese Commissie doet onderzoek naar hoogste Poolse rechters. Timmerfrans is bezorgd om de Poolse rechtstaat. Okidoki.

Potvissendoden

Obama dan. Hij gaat positief, strijdvaardig en optimistisch zijn laatste jaar in, moeten wij vinden van nieuwslezer Rik, maar het Congres is hopeloos verdeeld. Flauw van ze. Ook de voice-over door correspondent Wouter Zwart vat de boodschap van Obama samen als: “Het gaat gewoon GOED.
De redactie kiest een clipje uit de State of the Union waarin Obama tegen moslimdiscriminatie door ‘andere politici’ ageert. Wouter Zwart benadrukt ook nog het element van ‘elkaar geen angsten aanpraten.’

Potvissendrama! Gerri Eckhoff doet de potvissen want klein leed is nou eenmaal onweerstaanbaar voor Gerri. “Het zijn jonge mannetjes die als een soort pubers op avontuur gingen maar in de problemen kwamen”, ronkt hij. Ze lagen na het aanspoelen op de verkeerde kant. “Maar als ze op de andere kant hadden gelegen, hadden ze misschien nog geleefd?” vraagt hij op verontwaardigde toon aan de potvissenkenner. Voxpopjes van mensen die het Erg vinden. Verwaaide Gerri ziet desondanks “een positief kantje“: meer potvissen stranden, want er zijn meer potvissen. Hun aantal is flink toegenomen. Rik in de studio sluit het item af: meestal zijn de aanspoelpotvissen mannetjes, vrouwen wagen zich niet zo ver naar het noorden.

Beierende kerkklokken

Het is de kerk van Marken, daar is de herdenking van de watersnoodramp. Nee niet DE watersnoodramp, maar die van 1916, met 23 doden. Aanleiding tot de bouw van de Afsluitdijk en daarmee de vorming van het IJsselmeer. Pauline Broekema is ter plaatse. We zien een animatie van 1916 met houten huizen die onder donkere lucht bezwijken in de golven. “Huizen en schuren gaan eraan“, loeit Broekema, afgewisseld met mooie zwartwitbeelden. Op Marken is nooit veel gepraat over de ramp, constateert Broekema met spijt in haar stem. Wel is er archiefbeeld van ooggetuigen. Een broodnuchtere bejaarde in 1976: “Klaas dreef zomaar weg.” “Zo ging dat toen“, snikt Broekenma weer emo. Terug in de studio is er NOS zelfpromotie: vanavond een speciaal NOS-program over virtjoewul riejelletie met hoge waterstanden in Rotterdam, en op de site (polygoon:”een populaire pagina onder bejaarden, op hun PC“) vindt u een interactieve waterwerken-tijdlijn.

EEN BRUGGETJE! Er is een bruggetje naar het weer! Hij ging zo: “Marco Verhoef, nog geen wateroverlast?” Een sfeerrvolle foto van wolken, van een bejaarde kijker. Verder, het weer op televisie, doe normaal.

Nog even terug naar Ron Fresen in Den Haag, die nog geen nieuws heeft. Er gaat een derde ronde aankomen. Arib ligt nog wel aan kop. Als uitsmijter een plugje voor Nieuwsuur.

Omissie du jour: Bob Meijer, NOSje! Waar was Bob?

Lees ook: Maandag
Lees ook: Dinsdag