Media & TV

Een week lang NOS Achtuurjournaal: vrijdag

15-01-2016 20:48

“De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Zo luidt het mission statement der Staatsomroep. Het zestig jaar oude NOS-journaal wordt goed bekeken, maar stel dat je voor je nieuwsvoorziening goeddeels afhankelijk bent van deze bulletins, zoals de vele half-oudmediale bejaarden in dit mooie land, wat doet dat met je wereldbeeld? Een week lang kijk ik elke dag voor u naar het Achtuurjournaal, want: “Het Achtuurjournaal is het uitgebreidst en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag.” Het zal mij benieuwen.

Vandaag: vrijdag, 15 januari 2016

Presentator is Rik van de Westelaken. Opener: De vervolging van een Nederlandse oud-militair die met de Koerden meevocht tegen ISIS. Dat jihadgangers worden vervolgd, wisten we al. Jitse A. (Achtuurjouraal doet initiaal, das lief) maakte de val van Srebrenica mee, en dat motiveerde hem. De heer Patist van het Landelijk Parket: “Hij is betrokken bij het doodschieten van ISIS-mensen, een Nederlander mag dat niet zomaar doen. Het is niet de bedoeling dat individuele nederlanders mensen doodschieten. Dat gaan wij onderzoeken.”
Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren, want hij wil weer gaan. Nouja, dat klinkt ook wel weer redelijk.

Lex Runderkamp dan. Waarom deze man aangehouden? Dat heeft de parketman net uitgelegd, Rik, even opletten. Maar Lex is geduldig en legt het nogmaals uit voor de mensen die net nog even koffie aan het inschenken waren. “Militairen vechten ook tegen ISIS, op verzoek van de regering. Alleen militairen mogen mensen doden. Het OM wil duidelijk maken dat niemand dat recht heeft.”
Joe, helder, dank NOS, memo voor later: mensen doodvermoorden mag niet, ook niet als ze van ISIS zijn.

Er staan ook drie verdachten terecht die met ISIS willen meevechten, is de onverwachte afsluiter in maar één (!) zinnetje. Daar wil ik juist wel meer van weten, die lijken me gevaarlijker dan Jitse.

Standje van Juncker

Van beloftes samen vluchtelingencrisis op te lossen komt niks terecht, volgens EU-baasje Juncker. De Commissie heeft alles gedaan, maar sommige lidstaten komen niet over de brug. Zonder kanttekening volgen er clips van Junckers speech/standje aan de lidstaten en cijfers waaruit blijkt dat ‘we’ tekort schieten. 160 duizend vluchtelingen moeten worden herverdeeld, tot nu toe waren dat er pas 300. 2,8 miljard hulp is toegezegd, er is 600 miljoen binnen. Vandaag arriveerden in Nederland 50 Eritreërs uit Italië. Logistiek is de herverdeling lastig, en migranten wantrouwen herverdeling. Wut? Geen kritisch geluid over eisenstellende verdeel-Eritreërs? Alleen FOEI EUROPA-geluiden? Er mocht deze keer geen pers bij de overplaatsing zijn.

Duitsland, Keulen nu. Wie waren de daders? Vluchteling, Noord-Afrika, Marokko. Het Achtuurjournaal zit inzake Keulen deze hele week al totaal op de benoemstoel, er zit geen woord policor bij. Jeroen Wollaars is in Düsseldorf, in een wijk die Klein Marokko heet in de volksmond. Lokale Marocduitsers klagen: met de nieuwkomers komen drugs en diefstal, er is een toestroom van lui die geen respect hebben, de taal niet spreken, niet integreren. Marokkanen staan in de top 5 van aantallen vluchtelingen in Duitsland. Wollaars vraagt een moslimvertegenwoordiger of dat geen misbruik van de vluchtelingenregeling is. De woordvoerder wil daar geen uitspraak over doen. Een Marokkaans-Duitse ondernemer heeft het over “mijn mooie land”, maar hij bedoelt Marokko. Sja.

Het Farmacieblokje

Er heerst een tekort aan schildkliermedicijn Thyrax, dus er is een run op apotheken. Gerri Eickhof, kom er maar in. Een patiënte vertelt over allerlei nare symptomen. Zij belde terstond de apotheek, en kreeg een voorraad van drie maanden. In de voice over krijgt ze van Gerri op haar kop: door dat hamsteren is de voorraad bij apotheken bijna op. Gerri trekt ter illustratie een lege apotheeklade open, en legt uit dat de pillenproductie is verhuisd en het productieproces onderbroken. De apothekeres zegt dat de ongerustheid terecht is.

Nog meer drugs. Een medicijntest ging vreselijk fout, 5 mensen in Frankrijk zijn doodziek na medicijnproeven, één persoon is hersendood. Cannabis zou er in zitten, maar de minister ontkent dit. Ron Linker zegt dat de schok groot is. Goh. Ook in Nederland kijken ze met argusogen naar de toestand, want Nederland en België lopen voorop in medicijntesten. Fier op ons! Dit is tevens het moment om de NOS site en de app te pluggen.

Kort nieuws/faits divers

Zes agenten verdacht van toebrengen van letsel in Den Bosch

Vakbondsman Ton Heerts stapt op als FNV-topman. Archiefbeeld van fluitjes en hesjes.

Erik Akerboom nieuwe korpschef nationale politie.

Ongeluk met een skibus in Japan.

Racisme en Wikipedia

Er is kritiek op de Oscarnominaties. Er zijn te weinig zwarte acteurs genomineerd. Wouter Zwart, ik verzin het ook allemaal niet maar het is wel heel grappig, zegt bij een beeldmontage van de genomineerden “blank blank blank blank” terwijl zijn naam onder in beeld staat. Heerlijk. Een succesfilm die gaat over rassenkwesties in de entertainmentwereld is bijvoorbeeld niet genomineerd. SCHANDE. Een lichtbruine mijnheer is woedend: het is nog witter dan afgelopen jaar. Behalve de presentator: dat is Chris Rock.

Online encyclopedie Wikipedia is 15 jaar, en niemand kan meer zonder. Jemig, wat een enthousiasme! Het is dan ook een item van Peer Ulijn: hij vergelijkt de site met Google Facebook en Twitter. Met één verschil: vrijwilligers runnen het. Over naar de huiskamer van een Amerfoorts bejaard echtpaar, Verburg en Bos. “Vrijwilligers doen het omdat ze het leuk vinden”, zegt de mijnheer. Nou gelukkig maar. Een echte Winkler Prins in de kast is indrukwekkend, maar de papieren versie bestaat niet meer, treurt Peer. Rouwbeklag van dodeboom-encyclopedie op de verjaardag van Wikipedia. Zo kennen we de oudmedialen weer.

Fact free kunsdt-gebazel en anti-rechtse stellingname. En sneeuw

Geweld in Israel lijkt nauwelijks te beteugelen, maar gelukkig zijn er ook kunstprojecten. Een knap kunsdtmeisje laat mensen elkaar minutenlang in de ogen kijken om zo begrip te kweken. Ander project: Joden en Arabieren die elkaar kussen. Dit is volgens correspondent Monique Hoogstraten een protest tegen de rechtse minister van onderwijs die een boek verbiedt over de liefde tussen een Israeli en een Palestijn. Wauw! Een totaal niet-actueel feelgood non-item en dat dan alleen maar gebruiken om een hippie-achtig praatje over verzoening en een sneer aan een rechtse minister! Sesamstraat was vandaag scherper op de bal, qua nieuws. (“Ik kan niet slapen Bert.” “Doe een medicijntest, Ernie.”)

Sneeuw in Noord-Nederland, volstrekt voorspelbaar item met sneeuwbalkinderen, verkeersoverlast en wat aanrijdinkjes in België. Guttogut.

“Een vloeibare vorm van sneeuw, namelijk regenwater,” meer weet Gerrit Hiemstra niet te maken van een foto van een nat Zeeuws weiland. En verder, het weer op televisie, doe normaal.

Omissie: voor het eerst deze week geen anti-auto stukje.

Lees ook:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag