Media & TV

Een week lang NOS Achtuurjournaal: maandag

11-01-2016 20:53

“De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Zo luidt het mission statement der Staatsomroep. Het zestig jaar oude NOS-journaal wordt goed bekeken, maar stel dat je voor je nieuwsvoorziening goeddeels afhankelijk bent van deze bulletins, zoals de vele half-oudmediale bejaarden in dit mooie land, wat doet dat met je wereldbeeld? Een week lang kijk ik elke dag voor u naar het Achtuurjournaal, want “Het Achtuurjournaal is het uitgebreidst en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag.” Het zal mij benieuwen.

Vandaag: maandag, 11 januari 2016

Nieuws over David Bowie opent het journaal. Dat weet ik nog van vroeger toen ik met mijn ouders het journaal keek: zag je een naam op het journaal, dan wist je dat het foute boel was. Diegene was dan mooi dood. Enfin. Een medley van zijn hits, en voxpopjes met verslagen fans te Londen en voxpopjes van bekende verdrietige mensen. Dan een stukje van het nieuwe nummer Lazarus, gelukkig ondertiteld want woei, Engels, lastig. In de vogelvlucht van Bowies carriere ontbreekt de belangrijke Thin White Duke-periode, maar het is een aardig overzicht.

Dan gooit het Achtuurjournaal zijn eigen, tot nu toe smaakvolle glazen in door prominent aandacht te besteden aan de ijdele en bijzonder ungentlemanly blabbermouth van Ivo van Hove, één van de weinige mensen die Bowie in vertrouwen had genomen over zijn ziekte. Postuum loopt Van Hove leeg en het Achtuurjournaal sponst het gretig op.

Ook een voxpop op de Bowie-expositie in het Groninger Museum, vraag aan een huilende vrouw: “bent u verdrietig om Bowie?” Godkristus nee om Lou de Palingboer, nou goed, NOS? Wat denken jullie, jankende babyboomers op een Bowie-expo op zijn sterfdag, die zijn uien aan het pellen? OF! Zou het om Bowie zijn? Al met al een kloeke 8 minuten voor de betreurde en ook door de NOS bewierookte popheld.

Honger in Syrië

Dan Syrië. Hongersnood in Madaya. Indringende voxpopjes van een heel andere aard: uitgehongerde mensen en graatmagere babies. ISIS-filmpjes zullen we niet zien bij het Achtuurjournaal, maar leedporno (zonder balkjes) wel.

De kinderen van noodopvang Heumensoord gaan naar school. Scholen klagen over de onduidelijkheid van de aantallen vluchtelingenkinderen en welke behoeftes ze hebben. Lieve juffies leggen uit dat kinderen gewoon kind moeten zijn. PvdA en oppositie willen de druk erop houden in de Tweede Kamer, alleen D66, GroenLinks en PvdA komen aan het woord.

Kort nieuws/faits divers

Irak, wat bomaanslagen.

Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV) stellen zich verkiesbaar voor het Voorzitterschap der Tweede Kamer, geen backstabbing sneer-itempje, maar ook nagenoeg geen aandacht voor hun kandidatuur. Opmerkelijk want Elias is een prominente figuur, net als Bosma die bovendien als vice-voorzitter enige ervaring heeft met de functie.

Spaanse prinses Nooitvangehoord staat terecht voor fraude met subsidies. Sja, royaltynieuws.

Er is een Vlaamse, in Nijmegen promoverende jihadexpert opgepakt op verdenking van het vervalsen van een getuigenis voor een jihadist. Het Journaal toont beelden van Nieuwsuur, waar de man als expert ooit aanzat.

Terreur

Salah Abdeslam, een van de daders van ‘Parijs’, is gefilmd op bewakingsbeelden. Misschien was hij al opgepakt als er op internationaal niveau beter onderling contact was tussen de diensten, aldus de voice-over. Er was een topconferentie over terreur in Den Haag. MinBuZa Koenders (PvdA), mag voor de camera glunderen dat ze NOG meer terreur gaan voorkomen dan nu al het geval is. De reporter stelt geen vragen over wat er dan zoal voorkomen werd. De Amerikanen willen ook meedoen, maaar die delen over het algemeen niks tot weinig van hun info, ook nul kritische vragen daarover. “De tegenstander opereert tussen grenzen door, (hoe dan?!!? Geen kritische vragen, AN) en grenzen helpen niet” (vraag dan waarom niet!- AN) aldus Koenders weer. Het woord ‘islam’ valt het hele item geen één keer.

Winkelpersoneel van failliete winkelketens, wat moeten we ermee? Een optimistisch praatje over weer aan het werk komen, vooral ouderen zouden juist zeer in trek zijn. Er is geen uitleg over het waarom van het faillissement van de winkels. “Ga er gewoon voor” is de uitsmijter van het item. Wel laat de voice-over weten dat de bonden minder optimistisch zijn over de kansen op werk. Waarom is de mening van de werkgevers hier niet gevraagd?

Cokeboten

Spannond! Boten om drugs te smokkelen tussen Colombia en de VS. Correspondent Bessems vaart op een marineboot. Wat dit toevoegt is niet duidelijk, maar nieuws over de opgepakte drugsbaron ‘El Chapo’ Guzman is natuurlijk wel flitsend. Voor bejaarden… Als Bessems in een illegaal in de jungle gebouwde narco-duikboot verdwijnt, wordt het toch wel tof, qua beeld, en inhoudelijk interessant.

Er is geen bruggetje bij het weer! Dat was vroeger toch altijd, waar is ons bruggetje mensen? Iets als “in een narco-duikboot vol coke hou je droge voeten, maar geldt dat ook voor ons, Marco?” Ennnn dóór naar Marco. Maar nee hoor. Verder, het weer op televisie, doe normaal.

Tot slot nog een eerbetoon aan Bowie, een fotomontage van de ster door de jaren heen, op muziek van Space Oddity. Dat is mooi.

Bizarre omissie, het belangrijkste nieuws na de dood van Bowie werd straal genegeerd: de Zweedse politiedoofpot over aanrandingen en andere misdaden. Omdat dit internet is, leest u dat HIER gewoon wel, maar de NOS koos voor zwaaiende Heumensoordse kindjes op een school. Joe.