Media & TV

Een week lang NOS Achtuurjournaal: zondag

17-01-2016 21:05

“De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Zo luidt het mission statement der Staatsomroep. Het zestig jaar oude NOS-journaal wordt goed bekeken, maar stel dat je voor je nieuwsvoorziening goeddeels afhankelijk bent van deze bulletins, zoals de vele half-oudmediale bejaarden in dit mooie land, wat doet dat met je wereldbeeld? Een week lang kijk ik elke dag voor u naar het Achtuurjournaal, want: “Het Achtuurjournaal is het uitgebreidst en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag.” Het zal mij benieuwen.

Vandaag: zondag, 17 januari 2016

Een korte, des zondags, en goddank, want na een week Achtuurjournaal is mijn brein in slaap gewiegd met veel kritiekloze onzin en vooral met non-nieuws, heel veel non-nieuws. Afijn. Hoofd op capaciteit ‘marshmallow’ gezet en daar gaan we nog een keertje.

Rob Trip is de presentator du jour. Openingsonderwerp is de bonus voor leraren die in Rotterdam aan de slag gaan. Er heerst in de hele Randstad een lerarentekort. Hugo de Jonge, CDA wethouder ouderwijs, legt uit dat 20% van de lessen in 010 onbevoegd worden gegeven. Daarom de welkomstpremie van 5000 euro. Anders verdwijnt talent naar het bedrijfsleven. We leren niet waarom leraren zo weinig verdienen, en ook niet waarom het beroep leraar zo in aanzien is gekelderd. Waarom dit nieuws het journaal opent is mij een raadsel, qua actueel/brekend/dringend. Dit hoort in een actualiteitenprogramma thuis als achtergrondverhaal.

Iraanse Groundhogday

Nu komt er iets geks: een item over Iran dat exact hetzelfde is als het item over de nucleaire deal en de gevangenenruil van gisteren. Iran liet 4 Iraanse-Amerikaanse burgers vrij, en Amerika liet ook mensen vrij. Hoort niet bij de deal (gelul van een dronken aardbei maar niemand vraagt door), Obama maakt de wereld veiliger, Iraanse leiders zijn blij, Rohani is uit zijn isolement, de burgers zijn afwachtend-positief: allemaal precies dezelfde informatie als gisteren. Iran zat tien jaar lang op de strafbank, huilt de voice-over. Waarom Iran straf had? Het wordt niet duidelijk. Dat Iran een theocratische schurkenstaat is: wie het Achtuurjournaal als bron gebruikt, weet niet beter of Iran is een natie vol schattebouten, babyeendjes en glitterponies. Een glunderende mijnheer Vergroesen van de gas- en olieindustrie laat weten dat de rap in de geschiedenis ingelezen Iraniërs meteen het (handels)verleden met Nederland weer willen oppakken.

De Utrechtse serieverkrachter Gerard T. staat terecht. Kysia Hekster brengt de paniek uit 1995 terug in onze herinnering. Een gestolen lokfiets leidde pas in 2014 tot een DNA-match van de verdachte met sporen uit de verkrachtingszaak. Jan den Boer van de politie duidt het trauma dat slachtoffers (her)beleven. Voor 18 zaken wordt de man niet vervolgd, er is niet voldoende hard bewijs.

Kort nieuws/faits divers

540 PKK-strijders gedood door het Turkse leger. Bron: het Turkse leger.

Het bloedbad dat ISIS in Syrië aanrichtte, kostte aan zeker 300 mensen het leven. De betrouwbaarheid van de Syrische staatsmedia acht het Nederlandse Staatsjournaal (dat cijfers van het Turkse leger klakkeloos overneemt) twijfelachtig.

Koning Harald van Noorwegen zit 25 jaar op de troon. WimLex en Maxima komen niet op zijn feestje, want dat is volgens de NOS-hermelijnvlooien het relevantste aan royaltynieuws: wat doen WimLex en Max?

Hee wat gek, ze blijven komen

De vluchtelingenstroom droogt ondanks EU-maatregelen (LOL) niet op. Marcel van der Steen is aan de Grieks/Macedonische grens en stelt nul kritische vragen, geeft nul duiding van het falen van het systeem en weet vrijwel nul mensen in beeld te krijgen die niet jong en man zijn. Mensen uit Syrië, Afghanistan en Irak mogen Europa in, de rest moet met de bus terug naar Athene maar komt meteen weer terug om het nogmaals te proberen. Van der Steen zegt dat vluchtelingen zich zorgen maken of ze nog wel welkom zijn in Europa, na bijvoorbeeld de toestanden in Keulen. “Wij zijn verschillend, hopelijk krijgen mensen een goed beeld van ons,” zegt een jonge man. Een hulpverlenend neusringmeisje (zo’n type dat er veganistisch uit ziet, u weet wel) is boos dat er nog maar 1 bus per keer komt. Deze mondjesmaat-toestroom is om rellen te voorkomen. Neusring kan haar lol op, volgens Van der Steen is het nu iets rustiger vanwege kou, maar heeft ze zo vanaf mei weer genoeg te doen.

Noord-Laren bereidt zich voor op eerste marathon op natuurijs. Ik kan hier echt niks meer van vinden of van maken, want who the hell cares, maar de NOS knutselt er een half minuutje journaal van.

Dan het weer. Gerrit, is het schaatsweer? Het is koud, zegt Gerrit. Sowieso, het weer op televisie, doe normaal.

Niet in het Achtuurjournaal: de aanval op twee Nederlandse journalisten in het vluchtelingenkamp bij Calais en de mishandeling van een fotografe bij een Pegida-demo in Apeldoorn. Persvrijheid in het geding, wat moet je er ook mee, als journaal. Koning Harald van Lilyhammerije die een berg langlaufsneeuw op zijn paleisgazon heeft, is natuurlijk veel urgenter.

Lees ook:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag