Media & TV

Opnieuw zielig censuurschandaal door Facebook: advertentie brandwondenstichting geweigerd

10-10-2016 18:45

Update: we told you so: Facebook heeft de standaard ‘sorry!’ gezegd en alles weer teruggeplaatst, met dank aan voldoende publieke ophef.

Volgens de Brandwondenstichting heeft Facebook een advertentie afgekeurd die was bedoeld om de komende collecteweek te promoten. De advertentie bevat een foto van een jonge vrouw met brandwonden in het gezicht.

In een open brief aan Facebook-baas Mark Zuckerberg schrijft de stichting dat tot haar verbazing de aanvraag niet was goedgekeurd. “De reden: de advertentie bevat afbeeldingen die een lichaamstype als perfect of ongewenst weergeven. Ja echt, dat stond er echt”, zo meldt de stichting op haar site.

De stichting heeft Facebook daarop gevraagd of de vrouw op de foto soms een ‘ongewenst lichaamstype’ heeft, maar naar eigen zeggen nog geen antwoord gehad. Facebook geeft vrijwel nooit antwoord. Deze arrogante organisatie verbergt zich liever zodat ze in stilte onbeperkt kan verwijderen wat onwelgevallig is zonder ooit verantwoording te geven.

Facebook laat weten meteen te gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is met de advertentie van de Brandwondenstichting om daarna uitgebreid te reageren.

Die ‘uitgebreide reactie’ van Facebook komt meestal neer op het volgende: “U heeft niet voldaan aan onze richtlijnen. Een goed getraind team van meertalige moderators is bij Facebook verantwoordelijk voor het verwijderen van beelden en berichten die niet aan de richtlijnen voldoen.”

Als er vervolgens genoeg publieke ophef ontstaat plaatst Facebook het gecensureerde artikel op plaatje in kwestie weer terug met de mededeling: ‘Er is iets misgegaan. Onze excuses.’

Onlangs nog zuiverden de safe space einzatsgrupen van specialsnowflakegekkentehuis Facebook een belangrijke en internationaal bekende persfoto weg omdat er een naakt meisje (dus ‘kinderporno’, aldus de ‘goed getrainde meertalige moderators’) op stond. De hoofdredacteur van een Noorse courant was toen terecht zo woest dat hij een vernietigende open brief stuurde aan de Marc Zuckerberg, de baas van Facebook. Uiteindelijk werd de foto weer teruggeplaatst met de mededeling dat er ‘iets was misgegaan’ vergezeld met excuses.

 

Anp/TPO