Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: zaterdag

24-01-2016 11:46

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt ze dat auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: zaterdag, 23 januari 2016

Ha, u dacht dat u de zaterdag-uitzending bespaard zou blijven! Quod non. Ik was verhinderd en kijk vol goede moed op zondagochtend. Inname: slechts twee dubbele espressi.

Astrid Kersseboom leest de autocue.

Het ging zaterdag mis in Spijkenisse. Wilders was daar om busjes verf uit te delen aan vrouwen om zich te verdedigen. Volgens hem hebben de massa-aanrandingen in Keulen duidelijk gemaakt dat dit nodig is. Er waren ook tegenstanders van Wilders, mensen die hem verweten ‘geen feminist’ te zijn. Beelden zijn echt facepalm-waardig. Hysterische anti-Wilders kutjes versus horken van kerels die met een kind op de arm schreeuwen dat de tegenstanders geen ‘piemel kunnen krijgen’. Chic, chic. Wilders is aan het woord, draait zijn riedel af. Vreemd is dat we dan ineens commentaar krijgen van Emile Roemer die vanaf een roomblanke ledenvergadering laat weten dat Wilders’ voorstellen in een dictatuur thuishoren. Een Palestina-sjaal in de zaal klapt er voor.

Meer vluchtelingennieuws: de steun voor Merkels welkomstevangelie brokkelt steeds verder af. Correspondent @wol geeft commentaar terwijl we groepjes demonstranten zien die zich afzetten tegen het plan om duizenden asielzoekers op het voormalige Berlijnse vliegveld Tempelhof te huisvesten. Over de demonstratie überhaupt: “Dit zie je in Duitsland niet vaak, een demonstratie tegen de komst van vluchtelingen”. Volgens @wol kantelt de situatie in Duitsland langzaam. Merkels vasthoudendheid aan ongebreidelde vluchtelingen-opvang kan op steeds minder steun van de bevolking rekenen.

Broeva haro

Dan drank! Veel gemeenten zouden oogluikend toestaan dat boekhandels, kappers en kledingzaken alcohol schenken of verkopen. Een collectief van slijters sleept de gemeenten nu voor de rechter. Zij willen dat er een einde komt aan deze situatie, want andere verdienmodellen zijn broodroof. Gelukkig is er een kale correspondent bij een Zwolse kapper om te demonstreren wat wijndrinken bij de kapper is. Tot slot is er een commentaar van de Brigade Genotsjagers; de Stichting Alcoholpreventie (STAP) is het met de slijters eens, want gebrek aan toezicht op verkoop van satansurine aan minderjarigen. Hips.

Homorechten in Italië

In tientallen steden in Italië gingen mensen de straat om op homorechten te eisen. De Italiaanse senaat stemt donderdag over wetsvoorstel dat geregistreerd partnerschap regelt. Tering, er is alweer een correspondent die zich nuttig maakt. Voxpoppen bij het electoraat snijdt namelijk wel hout, in tegenstelling tot economische duiding van Chinese fabrieksarbeiders, zoals we van de week ook al zagen. Het is trouwens de schuld van de katholieke kerk dat homo’s niet dezelfde rechten hebben als hetero’s.

Kort nieuws

HET ZIKAVIRUS IS TERUG! Het zou ook gevaarlijk zijn voor…zzz. Herhaling TPO-TOP-TIP: ga niet naar Latijns-Amerika. Einde.

De verkiezingen in Haïti zijn uitgesteld, want geweld in het land dat gekscherend ook wel eens een ‘bananenrepubliek’ wordt genoemd.

Lange rijen bij paspoortcontroles Schiphol door tekort aan Marechaussee-personeel.

Episch! Wetenschappers hebben resten gewonden van wat waarschijnlijk de grootste landdinosaurus ooit was. Het beest zou zestig ton hebben gewogen. Dit is overigens wel nieuws van een week oud, want 17 januari bracht The Guardian het al.

De roodkeelnachtegaal is een geweldige lekkernij, zeker als je ‘m verzuipt in armagnac. Sommige mensen vinden het beestje levend echter leuker. Gelukkig heeft de NOS er een item over, alweer. Er is gewoon een cameraploeg op een vogel afgestuurd. Enfin, de gemiddelde leeftijd van vogelaars in Nederland is 93 jaar en twee maanden.

China, Iran en de poëzie van Peer Ulijn

China en Iran gaan hun handelsrelatie uitbreiden. De handel tussen de twee landen moet over tien jaar 555 miljard dollar bedragen. Dan interessante duiding van Nederlandse zakenman die uitlegt dat China zich weinig aantrok van de sancties en gewoon olie kocht in Iran. Het geld dat ze daarvoor betaalden, mag, zo dwong China af, alleen in China besteed worden. Dan een voxpop bij kredietverzekeraar Atradius die desgevraagd geen idee heeft wat het kredietrisico voor handel met Iran is. Informatief.

Peer Ulijn doet een item over fotograaf Eddy van Wessel, die de Zilveren Camera won. Inderdaad goede en mooie foto’s. Dan heel veel vluchtelingenfoto’s van andere kanshebbers. We zien een vluchteling-meisje (denk ik) dat naast een speeltoestel zit. Peer Ulijn: “De speeltoestellen hebben hun functie verloren”. Dit is voor Peer een onomatopee van huilende vioolmuziek, maar ook een boeiende filosofische positie die inhoudt dat speeltoestellen geen functie hebben onafhankelijk van het gebruik door dit kind. We hopen dat hij het lyrische juryrapport citeert, want nog zo’n juweeltje: een portret van Armand is “liefdevol in al zijn kwetsbaarheid”. Ik dacht toch echt ‘knetterstoned in al zijn oranje haar’.

Bruggetje voor het weer

Er is ook weer in het Noordoosten van de Verenigde Staten, noodweer zelfs. Er zou sneeuwpret zijn, maar ook doden enzo. Het valt allemaal wel mee, ik kreeg foto’s van een vriend die in zijn warme huis whisky dronk. Hij noemde dat ‘ingesneeuwd’.

Dan Gerrit Hiemstra die naar een schilderij van Bob Ross staat te wijzen.