Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: dinsdag

19-01-2016 21:03

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt ze dat auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: dinsdag, 19 januari 2016

Zin in! Drie whisky-cola weggetikt (ja, typisch, wederom) om zo de journalistieke plicht serieus te nemen en op het juiste niveau te opereren. Extra straffe vierde dosis en Bert Brussen klaargezet.

Vandaag leest Rob Trip de autocue.

Grimmig protest tegen komst AZC Heesch

Heesch! Mensen verstoren inspraakavond Gewelddadige tokkies kennen hun plek niet. Verstoren democratische rechtsorde. NOS bericht veel objectiever, werkelijk. Opvallend, ook. Reactie van burgemeester van Ede. Ede wilde ook een inspraakavond organiseren maar omdat in Heesch nette maar kritische burgers werden overstemd door gewelddadige tokkies die hun plek niet kennen, besloot Ede die avond niet te laten doorgaan. De Edese burgemeester was door de politie ingelicht: “Het was duidelijk dat het uit de hand zou lopen”. NOS deed wederhoor bij beschaafde tegenstanders van AZC, die een oproep doen tot vreedzaam protest. Wederom keurig objectief.

Reactie van stas Dijkhoff die heel terecht (vind ik, niet NOS) gewelddadige tokkies die hun plek niet kennen aanvalt en zegt: “jullie ondermijnen de waarden waarvoor jullie zeggen op te komen”. BAM. Ook Wilders aan het woord die geweld – zoals al-tijd – afwijst. Hij wil dat voornoemde gewelddadige tokkies die hun plek niet kennen worden vervolgd. Opvallend was wel dat NOS melding maakte van de voorwaarden van de inspraakavond in Heesch. De mensen die iets wilden zeggen MOESTEN constructief zijn en de pers was niet welkom, anders was het geen echte inspraak. Wat betreft dit item op deze avond deed de NOS zijn journalistieke plicht.

Weet je wie ook zielig was?!

Inderdaad, den vluchteling. Want het loopt niet alleen uit de hand in Heesch, veurwaer neen. “Europa is niet opgewassen tegen deze vluchtelingenstroom”. Zegt de NOS zomaar, daar aan de Grieks-Macedonische grens. Tendentieus! Oh nee, wacht, opmaat voor symfonie van zielig, in Z-mineur. We zien beelden en horen woorden over een “vervallen hotel met een bont gezelschap dat op de grond slaapt”. Maar dan komt er een correspondent die er 365 dagen per jaar voor wordt betaald zinnige dingen te zeggen op plekken die zo uitheemsch zijn dat wij ieder moment verwachten dat iemand hem op de schouder tikt met de woorden “Doctor Livingstone, I presume?“. Zulks is niet het geval. Marcel van der Steen, correspondent van dienst, voegt daar aan de grens niets toe wat het kijkerspubliek niet al wist. Twee miljoen kijkers zien voxpopjes met vluchtelingen (en mensen uit Marokko, waar geen oorlog is en waar welig een cultuur tiert die een toevoeging is op de onze) van maximaal twee zinnetjes.

Gelukkig is er ook een talking-head van Artsen zonder Grenzen. Samenvatting: “Mensen zijn (in dit systeem, WJH) geen personen maar vluchtelingen, frustrerend om te zien.”

Utrechtse serieverkrachter en kort nieuws

NOS: verdachte is geen verdachte, verdachte = verschrikkelijke verkrachter. Alleen woord aan Openbaar Ministerie. Ter herhaling: Gerard T. is een monster en een verkrachter, dixit NOS. Advocaat van T. wordt geparafraseerd door Nicole le F.

Kerncentrale in Doel (België) is e-n-o-r-m gevaarlijk. Want oud, want incidenten, want niet-groen, want kerncentrale. Zag het zo snel niet, maar man met aparte bril (dus iets Belgisch-Groenlinksisch) vindt het ook enorm gevaarlijk. Massamoord in de dop.

Renault roept bijna zestienduizend auto’s terug. Legitiem item, behalve door de NOS, die haten auto’s zoals wij nachtelijke en ongeziene legoblokjes in onze voet haten.

Natuurorganisaties tegen bouwen aan de kust. Petitie.

ISIS houdt slaven. Voornamelijk Yezidi’s. Water is nat. NOS vindt het nieuws. Maar soit, goed dat ze het melden.

Eagle-oprichter dood. His Davidness is trouwens ook recentelijk overleden. Dat is pas erg.

Economische groei ChinaPeperdure correspondent

De economische groei bedroeg het afgelopen kwartaal in China slechts 6,8 procent. “Wij zouden er blij mee zijn”. Fakking correspondent in China, zonder kennis van economie, is dus in China. Ik herhaal: is daar gewoon naartoe gevlogen/zit daar fulltime voor voxpoppen onder Chinese fabrieksarbeiders, die ook geen kennis van economie hebben. Correspondent Marieke Antropologie Is Zeg Maar Echt Mijn Ding vindt het moeilijk om iets te zeggen over de crash van de Chinese beurs, de tegenvallende groei van de Chinese economie, de bubbel op de huizenmarkt of de verhouding überhaupt tussen de reële economie en haar representatie in de prijzen van verschillende soorten assets. Daarom zien we een Chinese start-upbril. Misschien dat iemand iets macro-economisch kan zeggen? De vrouw is immers toch in China.

Links-radicale terreur! Dat bestond dus in Europa, aldus de NOS. Item over Rote Armee Fraktion (RAF). RAF zou te maken hebben met overval op geldvervoer.

HAAKSBERGEN! HET BENNEKOM VAN TWENTE. Schaatsen. Op natuurijs. Marathon. Er is een verslaggever naar Haaksbergen gegaan. Om overstemd te worden door een dweilorkest met oosters accent. Geen idee wat correspondent zei.

*NOS-app en nos.nl*

En dan nu: astrologie met wolken. “Het weer is op heel veel plaatsen nog volstrekt onbetrouwbaar,” Hiemstra zei het zelf.