Media & TV

Een derde week NOS Achtuurjournaal: zondag

31-01-2016 21:29

 

Presentatie: Rob Trip

 

Rob Trip is dé ideale zondagpresentator. Een keurige, instant vertrouwen wekkende meneer. Een oudere wijze man die langzaam maar sympathiek spreekt en heel erg intelligent overkomt.

Rob Trip heeft ooit een hersenbloeding gehad en sindsdien ben ik bang dat hij ooit live tijdens een journaal weer een hersenbloeding krijgt. Ik zou als ik Rob Trip was die angst niet meer van me af kunnen zetten. Dat komt omdat ik ooit een filmpje heb gezien van de manier waarop Tommy Cooper doodging, dat iedereen lacht en denkt dat het erbij hoort en de paniek zich maar heel langzaam meester maakt van het publiek, terwijl Tommy daar dan dus ligt te sterven. Sindsdien vind ik livetelevisie eng, al helemaal als oudere mensen die al eens een hersenbloeding hebben gehad dat presenteren. Dat je dan dood neervalt en twee miljoen mensen meekijken en dan staat het 10 minuten later op internet en de volgende dag heeft heel de wereld gezien hoe je dood neervalt.

Maar hij leeft nog gewoon, niet aan denken.

Rob Trip is een fijne, kalme, beheerste maar vooral opvallend niet zo heel erg NOS-arrogante en protocollair humorloosstarre vriend van de avond. Rob Trip is dus hard op weg die nieuwe Filip Freriks te worden, dus over tien jaar zit Rob Trip in allemaal debiele panels en achterlijke spelshows van de NPO en staat hij op het podium met een onemanshow.

Alhoewel, Rob Trip is daar nou juist te beheerst, te cool voor. Rob Trip is een sjieke man met klasse. Ik denk dat Rob Trip gewoon op een dag in stilte terugtreedt en dan de rest van zijn leven ergens in de zon ligt zonder dat we ooit nog van hem horen. Spotlights en aandacht is gewoon niet des Rob Trips. Daar is Rob Trip te groot voor.

Save The Children

Hoe dan ook moet hij vandaag werken en brengt hij het nieuws dat Europol zeker 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen zoekt en dat er een organisatie is die Save The Children heet die zich zorgen maakt om die kinderen want meestal zitten ze dan in de kinderprostitutie of moeten ze andere verschrikkelijk dingen doen als kindslaaf.

Dan blijkt dat het nieuws eigenlijk niet zo heel nieuws is maar meer een aanleiding om Save The Children te pluggen. De baas van Save the Children mag heel lang en heel uitgebreid zonder kritische vragen zijn verhaal vertellen en we zien steeds beelden van zielige kinderen (slapend op een bankje, zitten bij koffers, allemaal lachen ze niet). U begrijpt: kinderen plus vluchtelingen is kassa voor de organisaties die daar over gaan en kassa voor NPO-programma’s die kijkcijfers willen. En wie durft er nou kritiek te hebben op een organisatie die het opneemt voor kinderen? Ik niet. Rob Trip ook niet. De NOS ook niet. Nou dan!

Syrië

Ineens zijn we in Syrië waar iemand zichzelf opblies inclusief 60 anderen en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de Syrische pogingen tot vredesbesprekingen in Geneve. Weer zien we wat propagandabeelden uit Geneve, ditmaal mogen de voorliegers van Assad de rest van de wereld beschuldigen van oorlogszucht.

Donald Trump

Donald Trump staat op voorsprong. Althans bij de republikeinen, al staat Hillary gewoon op 42 procent en Trump op 24 procent maarja, Trump, dat is natuurlijk altijd kijkbait, dan ga je het niet over zo’n saaie superD66’er als Hillary ’emailen blijft een ding’ Clinton hebben.

We zien het vliegtuig van Trump en Rob Trip voiceovert zelf (het is zondag he…) dat Trump eerst drie keer langsvliegt voordat hij de ‘Trump Force One‘ laat landen. Het is eerlijk gezegd allemaal niet zo erg boeiend. Maar het is even eerlijk gezegd gewoon objectief, van enige bij de NOS te verwachten anti-Trump bias is hier geen sprake.

Iowa

Wouter Zwart is in Iowa. In Iowa stemt iedereen democraten maar er zijn ook veel conservatieve christenen in Iowa en die stemmen dus republikein. En laat het nou zo zijn dat veel van die conservatieve christenen in Iowa van Nederlanders afstammen! Dat is natuurlijk boffen voor de NOS-kijkertjes en Wouter Zwart want Nederland in Amerika, dat is altijd weer van de jubel en de juich voor ons kabouterland. Wanneer blijkt dat iets in Amerika met Nederland te maken heeft, of dat nou twee regels over een Nederlands nieuwsbericht in de New York Times zijn of conservatieve christenen met een Nederlandse achternaam in Iowa, de Hollandse kaboutertjes knappen ogenblikkelijk uit elkaar van narcistische trots en steken elkaar vervolgens dagen lang veren in de reet op social media.

Als je altijd klein en middelmatig bent, terwijl je toch denkt dat je het middelpunt van de wereld bent, is het natuurlijk heel mooi als je ook eens wordt genoemd over de grens, vooral als je grens zo’n beetje aan de horizon ligt.

Wouter Zwart koopt een stroopwafel bij een Nederlandse bakker, zien we. Daarna gaat Wouter Zwart naar een gereformeerde kerk. De kerkgangers vertellen Wouter Zwart dat ze misschien best wel Trump gaan stemmen want republikein en power, ook al praat ie niet zo netjes.

Gelukkig is er ook een christelijk evangelisch leider die mag vertellen dat Trump heel stom is omdat hij op onchristelijke wijze totaal niet aan de toon van het debat denkt, dus dit item is lekker in balans.

Echt lachen is het als Wouter Zwart op een bijeenkomst is waar ook de republikeinse kandidaat Ted Cruz is. Wouter weet dat dit hét moment van zijn leven kan zijn. Een Nederlandse verslaggever die een vraag mag stellen aan een Echte Republikeinse presidentskandiaat!

De kaboutertjes zitten gehuld in oranje pyjama glunderend en soppend thuis op de bank. Ze staren elkaars navel helemaal kapot en kunnen niet wachten op een nieuwe Nederlandse prestatie in Het Grote Boze Buitenland om het weer maanden over te kunnen hebben op Twitter.

Wouter, de ambassadeur van 17 miljoen kabouters, stelt, mede namens de grote NOS (voor Amerikaanse begrippen vergelijkbaar met praktisch niets want publieke omroep en publieke omroepen zijn in de VS uitsluitend om hard uit te lachen, en terecht, dat snappen die Amerikanen. Zij wél)  zijn vraag: “What a crowd mister Cruz!”
Cruz kijkt niet op of om, grijnst, zegt “fantastic!” tegen iedereen, inclusief het tapijt onder hem, behalve tegen Wouter Zwart en loopt snel weer verder, want volstrekt onbekende buitenlandse omroepjes uit kabouterlanden zijn voor presidentskandidaten net zo belangrijk als de medewerking van Hachchi aan de campagne van Clinton is.

Goed werk Wouter Zwart! Lekker kort ook!

Rob Trip zegt trouwens ‘tot morgen’ tegen Wouter Zwart, morgen is Wouter Zwart er dus weer. Sorry als ik nu het Achtuurjournaal van morgen voor u heb verpest, maar er zitten vast nog wel andere verrassingen in het Journaal van morgen.

Kort nieuws

Kort nieuws: in Amsterdam was de holocaustherdenking. LOL-beeld: een veld vol hoogbejaarden (uitsluitend blank) luisterend naar een speech van Eberhard van der Laan, de burgemeester van ‘alle Amsterdammers’, met een keppeltje op.
Verder is een helikopter neergeschoten door stropers en is de Afsluitdijk stuk dus is er vertraging, ook voor de scheepvaart.

Drones

Dan een item over drones. Het item gaat er eigenlijk om dat de politie experimenteert met een roofvogel die drones uit de lucht kan plukken, beter gezegd, een roofvogel die een drone uit de lucht plukt levert zo’n leuk beeld op. Maar dat is natuurlijk geen nieuws. Dus is de rest er maar omheen gefantaseerd en moeten we ineens geloven dat drones een gevaar zijn en dat ‘veiligheidsdiensten rekening houden met een aanslag door drones’. Vervolgens een lang en saai verhaal over wat we allemaal zouden kunnen doen tegen drones inclusief ambtenaren die dingen bij elkaar liegen maar ik viel in slaap.

Waar het dus echt om gaat in dit item is zes seconden video van een hele grote roofvogel die een drone uit de lucht grijpt (FAN-TAS-TISCH! Het is dat oma dood is, bedankt Bas Paternotte, anders had ze dit op haar NOS-app willen hebben in plaats van die niezende kutpanda’s!).

En dat is nog niet alles, neeneenee, die roofvogel besluit om met drone en al lekker door te vliegen en de eigenaar van de roofvogel, met zijn handschoen in de lucht, lekker kapot te negeren. Dat zien we dus gebeuren en vervolgens horen we de roofvogel met drone en al crashen, terwijl de vocie over daar een heel guitig zinnetje aan wijdt als was het één van de befaamde maar oh zo luchtige NOS Zomercolumns. HAHAHHA…hum…Ik hoorde nog net niet zo’n slapstickgeluidje, een fluitje of een sad trombone ofzo, maar dat is wel zo ongeveer het niveau.

En dan zegt Rob Trip ook nog als afsluiting: “Ja, dit is een klap”.
Heel Bejaard Kabouterland hangt nu joelend en gierend in de Leen Bakker-gordijnen, dat kan niet anders. Eerst een stukje Nederland in de VS en nu een kapotleuk filmpje waardoor al die ellende altijd in het journaal toch maar eens even mooi in ander luchtig perspectief wordt geplaatst.

Het is misschien maar goed ook dat oma dood is, dan hoeft ze dit allemaal niet meer mee te maken.

Als fiets vermomde auto

Een wielrenster is gepakt met een als fiets vermomde auto op twee wielen. Ze zit huilend aan een keukentafel, haar vader/coach/vriend zit naast haar. In het ondertiteld Vlaams zegt ze dat ze echt niet wist dat er een motor in haar fiets zat want het was niet haar fiets maar die van een vriendin, ofzoiets. Who cares, sport als nieuws, doe normaal.

Het Weer

Het Weer is vandaag een projectje van die Thijs Kleinpaste D66 look-a-like. Thijs D66 Kuipers Munnicke laat foto’s zien van hoog water (jammer dat oma dood is, die was altijd gek op foto’s van hoog water want die zie je nou nooit eens in Nederland) daarna Buienradar.nl en daarna allemaal witte pijltjes die vanaf 6BFT in de Noordzee Nederland binnendringen. Het gaat stormachtig worden zegt Kleinpaste Kuijpers Pechtold in zijn hippe Jonge Democraten-kostuum en ook diep in Limburg gaat het stormen maar het wordt dan wel weer zacht, daarna iets kouder maar het blijft wel wisselvallig.

Nu even oma cremeren. Daarna rozijnencake van Bas Paternotte eten.

 

Lees alle weken Achtuurjournaal.