Recensie

Een derde week NOS Achtuurjournaal: Vrijdag (Invallen voor Bert Brussen)

29-01-2016 22:01

Presentatie: Annechien Steenhuizen

Ter hoogte van Lunteren valt mijn 4G uit. Ik heb weleens gelezen dat dat door de Muur van Mussert komt: het bouwwerk blokkeert het signaal. Ik ben vrijdagavond op weg naar Bennekom om met oma Brussen naar het Achtuurjournaal te kijken. Bert kan vandaag niet dus ik val in. Ik heb een cake gebakken, met krenten. Een cake met krenten, de Veluwe en het journaal kijken. Inderdaad: alles in het teken van bejaarden-TV zoals collega Hilderink vorige week al analyseerde.Ondertussen kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een groot deel van het Acht Uurjournaal heb gekeken. De laatste poging was op donderdag 29 januari vorig jaar maar dat was pas na een persalarm van het ANP dat er een gijzeling gaande was. Ik schakelde toen om 20.11 uur in om vervolgens te constateren dat er niets te zien viel.

Annechien met kanten shirtje en die lieve Kersseboom

Bij oma Brussen aangekomen valt mij op dat  Annechien er leuk uitziet. De bovenkant van haar shirt bestaat uit een soort kanten werkje. Toch is ze mij teveel ijskonijn, iets met kille uitstraling. In 2013 barstte na het vertrek van Sacha de Boer de strijd om de positie van anchorman/anchorwoman/anchorperson los. Astrid Kersseboom, een lieve hartelijke en bovendien professionele vrouw weet ik uit eigen ervaring, was kandidaat. Het werd een harde strijd: een ‘dode boom-reaguurder’ van het doorgaans zo deftige NRC Handelsblad maakte het wel heel bont. Hij ergerde zich aan haar neusgaten. De schoft.

Het werd dus Annechien.

Het luchtwapen boven Syrië

Annechien begint pakkend:

“Het is nu officieel: Nederland gaat IS-doelen bombarderen in Syrië. Maar wat betekent dit voor de veiligheid in Nederland?”

Ze lijkt vergeten dat Nederland ISIS al bombardeert sinds september 2014 maar dan in Irak. Ook opmerkelijk: het kabinet noemt ISIS al tijden ISIS (net zoals TPO doet), de NOS heeft het echter over IS. Dan interviews met de hoofdrolspelers: eerst Rutte, dan Hennis en als laatste Koenders (even egomaan als voorganger Timmermans gaat deze dat niet leuk vinden). GoPro-beelden vanuit een F16-cockpit volgen. Nice!

Haagse duiding! Twee meter plus Ron Fresen torent boven de Haagse skyline uit: We blijven eigenlijk hetzelfde doen als we in Irak deden maar nu ook in Syrië. Maar niet met meer bommen of zo. En over vijf maanden nemen de Belgen het over.

Joe, maar hoe zit het met de alarmerende opmerkingen van Annechien over de veiligheid in Nederland? Fresen: “Er zijn geen concrete aanwijzingen voor groter gevaar.” Check.

Pakkende infographic vervolgens: Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië gooien een boel bommen, Nederland staat op plek vier (met duizenden bommen minder maar dat mag de pret niet drukken).

Vredesbesprekingen

Dan Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn die deze keer vanaf de redactie (één verdieping lager of hoger, dat vergeet ik altijd) ook wat mag zeggen. Indringende beelden van een lege vergaderzaal in Geneve: onder leiding van de VN zouden hier vandaag vredesbesprekingen met Syrië plaatsvinden maar die gaan niet door. Maar niet gevreesd! Van Hoorn: “De gesprekken lijken op zondag alsnog te beginnen.”

Klein nieuws

– Het platteland begint de gevolgen van de politiereorganisatie te voelen. Reportage uit Twente. In Losser en Borne is bijna geen politie meer. Alles zit tegenwoordig in Oldenzaal. Burgemeester van Losser: “Vorig jaar moesten we ook al een politieauto inleveren.” Niks over Bennekom, bromt oma Brussen.

– Dan: spellen en dyslectische kinderen. Ze mogen geen spellingscontrole meer gebruiken bij het examen. Fascinerend: scholieren mogen tegenwoordig dus examens doen op laptops, wist ik niet. Oma Brussen ook niet: “Een lei en een griffel van kippenpoot, meer hadden we niet” sist ze. Verwarrend: twee kinderen die worden voorgesteld als slachtoffer van de nieuwe regel zeggen vervolgens op camera dat ze zich er weinig zorgen over maken: ze mogen nog steeds een woordenboek gebruiken. Toch komt er een Kamerdebat over de kwestie.

– NS-medewerkers gaan boetes niet langer op papier uitdelen maar gaan dit digitaal doen. Desondanks legt Journaal geen verband met vorig item.

– Dijk tussen Enkhuizen en Lelystad dicht, onduidelijk wanneer weer open (LET OP: straks blijkt dat NOS buitenlandse verkeersproblemen belangrijker vindt).

– Persbreidel in de polder! NOS doet het af in 20 seconden, dit is de verslaggeving van TPO vandaag.

Langere items: buschauffeurs, Iraanse granaatappels en Trump

Er zijn meer banen volgens het UWV maar ze worden niet ingevuld. Buschauffeur Van der Laan met 31 jaar ervaring heeft er moeite mee. Interview met redhead woordvoerster van busbedrijf:  ‘Zelf-roosteren is een oplossing.” Buschauffeur vertelt echter dat hij nog zes jaar op de bus moet zitten en dat hij daar erg content mee is. BEELD: Lachende buschauffeur Van der Laan. Oma Brussen tolt met ogen; wat is nu eigenlijk het probleem? “De eerste jaren na de oorlog, toen hadden we pas problemen.”

Iran kampt met problemen qua export pistachenoten en granaatappels. Iran produceert jaarlijks één miljoen granaatappels en nog veel meer pistachenoten maar raakt ze aan de straatstenen niet kwijt. Delegatie uit Teheran bezoekt derhalve Nederlands Instituut voor Voedselveiligheid. Uitbater van Iraans eethuisje in Nederland begint vanuit het niets over mensenrechten. Oma Brussen veert op: “Waar komen die krenten uit jouw cake eigenlijk vandaan?”

Amerikaanse verkiezingen. Zeven republikeinse presidentskandidaten doen hun laatste debat voor de eerste voorverkiezingen. Donald Trump is niet aanwezig. Geestige opmerking van Ted Cruz die Trump imiteert: “Iedereen hier is dik, dom en lelijk.” Oma Brussen vraagt waar Haye Thomas is gebleven, ik beklaag mij over het vertrek van Eelco Bosch van Rosenthal.

Brussel en het weerbericht

Weerbericht, kwijlmompelt oma Brussen verlangend.

Helaas. Er speelt een groot probleem met tunnels in Brussel. Onlangs is een auto aldaar verpletterd door een vallende betonplaat. Het wordt een héél lang item over verkeersproblemen in het buitenland terwijl de gebeurtenissen op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werden afgedaan met nog net geen tien seconden.

Enfin, NOS-verslaggever scheurt met gevaar voor eigen leven door Brusselse tunnel. Vlaams Kamer van Koophandel-figuur waarschuwt daarna voor verkeersinfarct in Brussel. NOS-verslaggever beëindigt item met opmerking dat opknappen Brusselse tunnels dertig jaar gaat duren en minimaal één miljard euro gaat kosten.

Oma Brussen en ik krijgen op dat moment tegelijkertijd een TIA; EEN VERKEERSINFARCT IN JE HOOFD VANWEGE BELACHELIJK NIEUWS ZONDER AANLEIDING.

Eindelijk: het weerbericht. SIGAARWOLKEN! Storingen volgen elkaar ook nog eens in rap tempo op. Dat is de schuld van ‘een gebiedje boven Scandinavië’. “Het is een beetje herfst in Europa”, zegt de obese weerman. Hij wijst op de weerkaart: Het begint wat blauwer te worden maar we zien dat er ook wat paars inzit. Hij bedoelt de regenverwachting: “Houd rekening met 25 millimeter, toch een grote hoeveelheid water.”

Ik schakel de televisie uit en sluit de kastdeuren van het eikenhouten TV-meubel. Oma Brussen slaapt al. Ik schik haar plaid, laat een vriendelijk briefje achter en stap de Bennekomse avond in. Het druppelt een beetje. Lief dorp, ik hoop dat het die 25 millimeter zal overleven. Maar zeker weten doe je het niet met dat ‘gebiedje boven Scandinavië’.