Opinie

Haatblad Trouw: ‘ThePostOnline is een treiterblog van de racistische Bert Brussen’

27-07-2017 10:57

 

“Ik stelde daarover op Twitter vragen aan onder meer de redactie van Jinek. Geen antwoord. Wel belandde ik, zoals vaker, op het treiterblog The Post Online (TPO) van de racistische Bert Brussen – Marokkanen noemt hij ‘rifapen’. Dat maakt screenshots van tweets, zet er een ophitsende kop boven, zoals ‘Trouwredacteur woest’, en noemt dat ‘nieuws’. Het wegkwijnende TPO moet het van ‘ophef ’ hebben. Als ik daar word ­genoemd, leidt dat tot racistische, sekstistische en islamofobe tirades van anonieme toetsenbordtreurneuzen.

RTL Z-journalist Roderick Veelo besloot hen een handje te helpen door het TPO-‘nieuws’ verder te verspreiden. Ik zei me te schamen voor een journalist die liever een kritische collega aanvalt dan zijn vak te ­behoeden voor TPO-vervuiling. Toen wist ik nog niet dat Veelo met Brussen samenwerkt. In hun gezamenlijke podcast werd ik door Brussen ‘negerin van Trouw’ genoemd. Veelo grinnikte. Nul ‘ophef’. Mag gewoon. Ik, en vele anderen, vroegen RTL Z op Twitter waarom ze banden willen met zo’n racistisch treiterplatform. Weer geen antwoord. De aanvallen gingen door.

Zondagavond schreef een directe collega op Twitter ‘Steun voor collega Seada Nourhussen die racisme in de journalistiek aanklaagt. Taaie strijd’. Collega’s retweetten het. Iemand van NRC en iemand van Dagblad van het Noorden schreven iets soortgelijks. Weer kwamen er tranen. Maar nu van opluchting.”

 

Het verhaal gaat als volgt: Saeda Nourhussen, een journalist van kwaliteitscourant Trouw, doet de hele dag, elke dag, dag in dag uit, helemaal niets anders dan agressief twitteren over ‘racisme’. Ze is zelf niet blank dus dan alles is automatisch racisme. In de rij staan bij de bakker? ‘Racisme!’. Iemand is het niet niet met haar eens? ‘Racisme!’. Zon blijkt niet om haar te draaien? ‘Racisme!’.

Enfin, nu is mevrouw Nourhussen WOEST want Roderick Veelo retweette iets wat op TPO staat en TPO is STOM want ‘RACISTISCH!’. U kent het allemaal wel.

Interviewverzoek

Nouja, en toen mailde Roderick Veelo, correct journalist als hij is, naar mevrouw Nourhussen of hij haar mocht interviewen voor de TPO-podcast. En toen gooide mevrouw Nourhussen, een journalist van de betrouwbare ‘kwaliteitscourant’ Trouw, gewoon zomaar die hele email van Roderick Veelo online op haar twitter met daarbij een kwetsende haatzaaitekst.

Nouja lieve mensen, dat is natuurlijk niet zo heel integer en kwaliteitsjournalistiek, zomaar niet terugmailen op een interviewverzoek maar iemands privacy schenden door emailtjes online te gooien om daarmee te haatzaaien. Toch, Trouw? Waren wij tipgevers en/of bronnen voor Trouw dan zouden wij een beetje bang worden en niet langer meer denken dat er integer wordt omgegaan met onze belangen enzo. Voor je het weet belanden je gegevens op de twitters van een Trouw-redacteur, lekker journalistiek wel. Waren wij bron dan zouden we een ander medium zoeken. Het Nederlands Dagblad ofzo.

Columnisten ruimen

Anywaytjes, en toen hebben Roderick Veelo en ondergetekende een hele gezellige TPO-podcast aan deze beslist niet integere medewerker van Trouw besteed. Het was toch komkommertijd en Wierd Duk nam zijn telefoon niet op. En toen werd mevrouw Nourhussen, een medewerkster van Trouw, wat een kwaliteitsblad is, vinden ze althans zelf, nóg bozer, (‘RACISME!’) en daarom mag ze vandaag de kwaliteitscourant Trouw gebruiken als podium voor haar beslist persoonlijke rancune, omdat ze is gekwetst door mensen die de misdaad hebben begaan haar tweets te retweeten en haar een mailtje te sturen met een interviewverzoek.

En ze moet huilen nu ook. Wat erg!

De Trouw-lezer interesseert dat allemaal geen fuck, want persoonlijke non-fittie op Twitter, maarja, bij Trouw interesseert het ze sowieso niets wat columnisten schrijven, zolang ze maar niet positief over Wilders schrijven, want dan moet de columnist worden geruimd.

Zwart

Tsja. Je hebt journalistiek activisme en je hebt dieptepunten in de journalistiek. Trouw is zo’n dieptepunt. En dat in een courant die al een dodelijk dieptepunt van verzonnen sharia-driehoekjournalistiek heeft gehad. Je moet het maar durven, als wegkwijnende courant, een strategie ontwikkelen waarbij je het van ophef moet hebben.

En toen dacht ik van, ik dacht: “Was ik maar zwart, dan had ik het ‘RACISME!’ genoemd.”

Maargoed, ik ben een blanke herteroseksuele middelbare man dus ik kan verder geen kant op wat dat betreft, wat doe je er aan, whaddayagonnado. Nouja, en toen gingen we weer met z’n allen koffie drinken. Zwart. En een potje stiften.

(U kunt uw Trouw-abonnement hier opzeggen. U zult daarna tranen van opluchting huilen.)