Een tweede week lang NOS Achtuurjournaal: zondag

24-01-2016 20:43

Vorige week keek Annabel Nanninga zeven dagen lang het NOS Achtuurjournaal. Nu denkt ze dat auto’s rijden op de uitwerpselen van de duivel en dat Iran het beste land is sinds de pantykous. Helaas dwong een hoofdredactionele oekaze ondergetekende het Nieuws van de Wereld (en het weer) van de NOS een week lang te volgen. “De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Aldus de NOS. Leest u het gewoon, dan zal ik het kijkwerk doen. Bedank me later.

Vandaag: zondag, 24 januari 2016

De inname is ongezond gering. Uren geleden twee glazen Montepulciano. Ben verzwakt.

Annechien Steenhuizen leest de autocue.

Werkgevers ontslaan graag

Het nieuwe ontslagrecht, “een van de paradepaardjes van minister Asscher”, werkt averechts. Het zou moeilijker zijn geworden om werknemers te ontslaan, duurder ook. Dat zeggen kantonrechters en arbeidsadvocaten. De transitievergoeding zou de oude kantonrechterformule moeten vervangen, maar dat is niet gelukt. De transitievergoeding wordt vaak als ondergrens gebruikt, waardoor werkgevers alsnog veel geld kwijt zijn. Ook is het moeilijker geworden om van de rechter toestemming te krijgen om iemand te ontslaan, waardoor vaker wordt geschikt. Wat u ook moet weten: “Werknemers waren al ontevreden met de nieuwe wet.” Het woord ‘ontslaan’ valt twaalf keer vaker dan strikt noodzakelijk.

Ruttes torenhoge EU-ambities

Het gaat erom spannen voor Nederland als voorzitter van de EU. Rutte wil de vluchtelingencrisis binnen zes tot acht weken oplossen. Ook wil de EU de Griekse grens met Macedonië (geen EU-lid) door Frontex laten bewaken, op verzoek van dat land overigens. “De Grieken worden buitenspel gezet, ze moeten betere grensbewaking leveren.” Vervolgens breder verhaal over EU-landen die niet wachten op Europese maatregelen voor grensbewaking, maar op eigen houtje de grenscontroles opschroeven. Grenscontroles zijn vooral kut, begrijpen we, want “wie door Europa reist zal in de toekomst mogelijk vaker in de file staan bij grenscontroles”. Dat is een vergelijking van de vorm ‘de euro is geweldig, want dan hoef je geen geld te wisselen in het buitenland’.

Kort nieuws

Weer jonge fietsers doodgereden. Frame van autohaat, want “jaarlijks worden 190 fietsers doodgereden, de helft daarvan door auto’s”. Interessanter is dan hoe die andere helft om het leven komt.

De wegrijcrimineel van het schietfilmpje is opgepakt. Luciano D. bleek een tbs’er en was ontsnapt uit de kliniek.

Tweehonderd vluchtelingen afkomstig uit de Jungle van Calais bestormden een ferry op weg naar Groot-Brittannië. Ze zijn door de politie teruggestuurd naar de Jungle. Ze beklaagden zich over de slechte leefomstandigheden in het kamp.

Nieuwe Nederlandse allroundkampioenen in het schaatsen. Mooi.

Het weer in Noordoost-Amerika

Verschrikkelijk!Een vriend stuurde me niet alleen foto’s waarop hij is ‘ingesneeuwd met whisky’, maar ook een filmpje waarop hij zich in de sneeuw laat vallen, teneinde na enige twijfel toch geen snow angel te maken.

Jihadtoneel

Na Anne, een tragisch verhaal over een bibliofiel meisje uit de Tweede Wereldoorlog, is er nu ook ‘Djihad’. *Padum-tsj-alert* Dat wordt zeker een knaller! Is(is) bedoeld voor jongeren om hen te wijzen op de gevaren van radicalisering en de zinloosheid van jihad. Erg optimistisch, want dat gaat natuurlijk enorm helpen, de kunsten verheffen Nederterroristen in de dop en Bach is kogelwerend in Raqqa, wist u dat niet? Gelukkig is één van de acteurs aan het woord en zegt hij dat de segregatie zo evident is in Nederland. Zijn publiek bestaat uit “of zwarte of witte scholen.” Dat vindt de NOS belangrijk: de Nederlandse samenleving de schuld geven om fuckers uit de wind te houden die moedwillig irrationeel en kwaadaardig zijn. Dat is waarom dat fragmentje erin zit. Later een fragment van een donkere mevrouw in het publiek die inherent racistische witte kinderen toebijt dat ze geen idee hebben hoe het is om als tweederangsburger op te groeien. Het woord islam valt niet. What a bombshell.

Morgen mijn meta-meta-meta-beschouwing over wat een week Achtuurjournaal kijken met een mens doet. En hoe de NOS het deed.