TPOok!

 
avatar
   
Entertainment

‘Stoned als garnaal meest gebezigde term’

HILVERSUM – De uitdrukking ‘stoned als een garnaal’ van Koot & Bie is in Nederland de meest gebezigde uitdrukking geworden als het gaat om uitdrukking te geven aan het ontspannen gevoel dat recreatief softdrugsgebruik genereert. Dat stelde hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale in het radioprogramma Volgspot in een gesprek over 11 november en de start van het carnavalsseizoen.

“Er zijn natuurlijk meer uitdrukkingen om dit gevoel weer te geven”, legde Den Boon uit. “Stoned als een aap of een kanarie. Maar deze vondst van Koot & Bie is tegenwoordig echt de gewoonste uitdrukking geworden om aan te geven dat iemand heel erg stoned is.”

Kees van Kooten en Wim de Bie brachten het lied Stoont als een garnaal in 1975 uit als persiflage op alle clichématige carnavalshits. Het nummer sloeg echter heel erg aan en werd een hit. “Het is wel te begrijpen waarom deze uitdrukking zo is aangeslagen”, aldus Den Boon. “Het is heel beeldend, je kan je er gelijk iets bij voorstellen.” De uitdrukking werd al lange tijd terug opgenomen in de Dikke Van Dale.

Koot & Bie schreven het nummer overigens eind jaren zestig al voor het satirische programma Hadimassa. Toen werd het gezongen door acteur Ton van Duinhoven. Maar het lied werd pas een hit toen zij onder de naam Simplisties Verbond hun eigen versie uitbrachten.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.