TPOok!

 
avatar
   
Entertainment

ACT wil vertrouwenspersoon op elke school

AMSTERDAM – ACT, de belangenvereniging van professionele acteurs in Nederland, wil dat er op alle toneelscholen en -opleidingen in Nederland een externe vertrouwenspersoon komt. Ook moet er een landelijke vertrouwenspersoon komen die namens alle betrokkenen in de film- en toneelwereld het aanspreekpunt moet worden voor seksueel overschrijdend gedrag.

Dat stelt directielid Manoushka Zeegelaar Breeveld vrijdag in een interview met de website Girlsinfilm.nl. Zij reageert hiermee alle onthullingen over seksueel ongepast gedrag in de film- en theaterwereld. “Zo iemand moet het aanspreekpunt worden bij seksueel overschrijdend gedrag, maar ook bij twijfel”, legt ze uit. “Stel je maakt iets mee met een regisseur waar je je niet oké bij voelt. Dan kan de vertrouwenspersoon advies geven en een gesprek op gang brengen. Ik geloof in de goedheid van mensen en soms komt het voor dat een regisseur niet eens doorheeft wat hij doet.”

De organisatie heeft alle 1200 leden vorige week een brief gestuurd met de vraag zich te melden als zij last hebben gehad van intimidatie of ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. “De telefoon staat nog niet roodgloeiend, we merken dat mensen bang zijn om hier openlijk over te praten uit angst dat het hen persoonlijk schaadt of dat zij nooit meer aan de bak komen.”

Stap niet naar media

De acteursvakbond adviseert leden om vooral niet meteen naar de media te stappen met onthullingen, zoals de afgelopen week het geval was in de zaak Job Gosschalk. Een groot aantal acteurs getuigde deels anoniem voor de camera over wat hij met hem zou hebben gedaan. “Wij denken dat als zoiets vreselijk is gebeurd, een televisieprogramma of de krant niet de plek is waar je het moet uitvechten”, aldus Zeegelaar Breeveld.

"Dan moet je aangifte doen, moet er een politieonderzoek komen en zal de rechter bepalen of iemand fout is geweest. Nu worden mensen al bij voorbaat veroordeeld. Ik ben bereid om iedereen die zijn verhaal doet op zijn woord te geloven. Maar je boet wel in aan geloofwaardigheid op het moment dat je dit eerst in de media hebt verteld. Een rechter kan ook denken.”

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.