Entertainment

Muziekliefhebbers strijden tegen Kanye West

20-03-2015 12:58

LONDEN – Trots kondigde het Britse muziekfestival Glastonbury maandag aan dat ze niemand minder dan Kanye West hebben gestrikt om eind juni op het festival op te treden. De rapper is samen met de Foo Fighters en Lionel Richie headliner van het populaire driedaagse evenement. Maar niet iedereen is daar blij mee.

Traditiegetrouw gaan alle kaarten voor Glastonbury in enkele uren na de start van de voorverkoop over de toonbank, zonder dat er iets bekend is over het programma. Fans vertrouwen er blind op dat de programmeurs de beste pop- en rockacts boeken. Maar met het vastleggen van Kanye West is dat vertrouwen van nogal wat Glastonburygangers beschaamd, zo blijkt uit de duizenden boze reacties op social media.

Er is zelfs een online petitie gestart om de organisatie van het festival te bewegen de rapper maar weer af te zeggen. Vrijdagmiddag hadden bijna 83.000 mensen de petitie met de titel ‘cancel Kanye West’s prominente plaats op het programma en boek een rockband’ ondertekend.

Belediging

“Kanye West is een belediging voor muziekliefhebbers over de hele wereld. We betalen honderden ponden om naar Glastonbury te kunnen en daarmee verwachten we een zeker niveau. Kanye is heel duidelijk geweest over zijn visie op muziek. Hij zou naar zijn eigen advies moeten luisteren en zijn headliner-plek moeten doorgeven aan iemand die het verdient. Laten we dit muzikale onrecht proberen te voorkomen”, schrijft de Brit Neil Lonsdale die de petitie maandag meteen nadat het nieuws bekend werd online zette. De reacties op de oproep van Neil liegen er niet om. Het is duidelijk dat veel mensen niet zitten te wachten op het optreden van de rapper.

In 2008 ontstond ook ophef om een rapper op het programma van het Engelse popfestival. Toen was Jay Z de eerste grote hiphopster die als headliner op het befaamde podium stond.