TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan ‘rechts’ Nederland

Wat snap je niet aan het concept van ‘de helft plus één’?

LEGO

Beste Leefbaren, FvD’ers en PVV’ers,

In Rotterdam: “Boehoehoehoehoe, de grootste partij wordt uitgesloten van collegeonderhandelingen! Is dit nou democratie?”

In Amsterdam: “Boehoehoehoehoe, ze leggen Tjerrie allemaal dingen in de mond die hij niet gezegd heeft en nu willen ze niet met zijn partij onderhandelen. Het partijkartel!”

In Den Haag: “Boehoehoehoehoe, de tweede partij van Nederland en de andere partijen willen niet eens proberen om daarmee een kabinet te vormen. Er wordt niet geluisterd naar het volk!”

Herkennen jullie de uitspraken?

Ik zag er honderden voorbijkomen op Twitter en Facebook.

En elke keer denk ik: ben je nou echt niet wijzer? Heb je geen maatschappijleer (of hoe dat na mijn tijd ook mocht heten) gehad op school? Wat snap je niet aan het concept van ‘de helft plus één’? Waar stond in jouw boek dat partijen verplicht zijn zaken te doen met de grootste (Leefbaar), de nummer twee (PVV) of the new kid on the block (FvD)?

Zolang ‘het volk’ stemt zoals het volk stemt, doen de partijen die Leefbaar, FvD of PVV niet toelaten tot hun fuifje precies wat ‘het volk’ wil. Ze hebben alleen schijt aan het deel van het volk dat op die drie ‘rechtse’ partijen stemden. En dat is gelegitimeerd door ‘het volk’. Bij democratische verkiezingen, waar de stem van de doctor even zwaar telde als de stem van de koekwaus.

Dat mag.

Dat is inderdaad democratie.

Dus stop alsjeblieft met dat kinderachtige gejank.

Man up.

En ja, als je in het multiculturele experiment Amsterdam woont, is het te laat. Een stad die huiseigenaren oproept om geen ontruimingsverzoeken te doen als uitgewezen asielzoekers hun panden kraken, is ten dode opgeschreven. Kraken = diefstal. Maar ook dat is wat ‘het volk’ wil. ‘Het volk’ bezorgde GroenLinks, D66, PvdA en SP in Amsterdam een meerderheid. Lees het lokale verkiezingsprogramma van GroenLinks er eens op na en je snapt in welk mafklappersparadijs jouw huis woont.

Maar ook dan geldt: je hóeft er niet te wonen…

Mijn punt is: als je constant de Calimero loopt uit te hangen, ben je een beetje een sneuneus.

Geniet van je familie.

Geniet van je huis.

Geniet van je auto.

Geniet van je spullen.

Geniet van sport.

Geniet van je vrije tijd.

Geniet van een goed boek.

Geniet van muziek.

Geniet van je werk (of je uitkering).

En als je PVV’er bent: geniet van je hond.

Groet,

JanD

PS. En wat die gozer gisteren bij Pauw zei over emotie versus ratio. Jullie moeten eens wat dieper ademhalen voor je begint te timmeren op je toetsenbord…

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.