TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pia van de Lichaamsleegtrekwet

Dat volk dat jullie maar voor de voeten loopt, dat moeten jullie niet willen met z’n allen

Vaderdag BE

Beste mevrouw Dijkstra,

Ik ben al een tijdje orgaandonor.

Ik blijf ondanks de door u geïnitieerde wijziging van de donorwet ook gewoon orgaandonor. Hoe schandalig ik het ook vind dat twee miljoen laaggeletterde Nederlanders door die wet in het pak genaaid worden en dat iedereen die niet wil dat de overheid zomaar over zijn organen beschikt voortaan in actie moet komen. Maar zieken hoeven bij mijn overlijden niet de dupe te worden van uw wetswijziging en het feit dat die er alleen maar kwam omdat een sukkel van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer afwezig was bij de beslissende stemming omdat hij zijn trein had gemist.

Ik ben groot voorstander van referendums.

Ik vind het als toeschouwer heerlijk om te zien hoe politici zich na elk referendum in bochten wringen om hun middelvinger naar de bevolking te verklaren.

Ik snap dus heel goed dat het referendum wordt afgeschaft. Dat volk dat jullie maar voor de voeten loopt, dat moeten jullie niet willen met z’n allen.

Op dit moment zijn er voor het mogelijk maken van een referendum over de donorwet dik 90.000 handtekeningen verzameld. Dat moeten er voor 14 juni 300.000 zijn en het is maar zeer de vraag of het de initiatiefnemers gaat lukken.

Dat het niet harder gaat, heeft een aantal oorzaken.

De eerste: het volk is murw gebeukt. Als je denkt dat er toch niks gedaan wordt met je stem, waarom zou je ‘m dan uitbrengen? Waarom zou je een 30 miljoen euro kostend referendum faciliteren, als dat geld ook naar pak ‘m beet Rwanda kan gaan, zodat dat land Arsenal kan sponsoren?

De tweede: de media zijn stil. Dat komt heus niet omdat Geenstijl de initiator is van het referendumverzoek; daar kijken de ‘controleurs van de macht’ echt wel doorheen. Nee, dat komt omdat media (terecht) vooral aandacht hebben voor nieuws en er is geen streepje nieuws te melden.

De derde: de strategie van de initiatiefnemers. Vanaf het begin hebben die gezegd dat ze geen oordeel hebben over uw wetswijziging, maar slechts een referendum willen initiëren. Omdat dit onderwerp (de integriteit van het lichaam) zich er zo goed voor leent. Daar hebben ze helemaal gelijk in. Alleen: het inzamelen van 300.000 handtekeningen is een duivels karwei en dat slaagt pas als je ‘emotie’ toevoegt aan het verhaal. Als je voor- en tegenstanders van uw wetswijziging in de ring samenbrengt en vuurwerk registreert. “Het gaat hier verdorie om de Lichaamsleegtrekwet!” “ER MOET NOG LEVEN IN HET LIJK ZITTEN!!!

De vierde: het mooie weer in mei. Dat is de les van online-middenstanders: zodra de zon schijnt, willen de koeien alleen nog maar de wei in.

De vijfde oorzaak: jullie hebben het bij D66 eindelijk door. Er zijn vele honderdduizenden die jullie minachten vanwege het verkwanselen van de zogenaamde kroonjuwelen in ruil voor een beetje macht in Rutte 3. Elke keer als jullie je pedante klep opentrekken, gaan er ergens in het land een paar duizend mensen naar referendum.nl om hun handtekening te zetten voor de referendumaanvraag. Dus wat doen jullie? Jullie houden consequent je pedante klep dicht. Pia Dijkstra: 3 tweets in mei. Alexander Pechtold: 3 tweets in mei. Kajsa Ollongren: 2 tweets in mei.

Als dit land jullie wil belonen voor die uitgenaste strategie (of bedanken voor de weldadige rust in de Twitter-timeline), dan is het niet anders.

Ik heb echter toch liever dat jullie nog een keer door een referendumuitslag gedwongen worden met de billen bloot te gaan en de middelvinger op te steken naar de Nederlandse bevolking.

Of gewoon steun krijgen in een referendum, op basis van goede argumenten, ook goed.

Maar daar gelooft u zelf ook niet in, hè?

Anders zou u wel tekenen.

Groet,

JanD

PS. Leuk cadeautje voor Kees Verhoeven?

 

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.