TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Klaas Wilting

In het hoofd van een Amsterdamse wijkagente was toen blijkbaar een zaadje geplant

Festivalwinkel

Beste Klaas,

Het is allemaal jouw schuld.

Toen de Amsterdamse korpschef Jelle Kuiper jou in 1999 opdroeg te stoppen met je optredens in televisieprogramma’s als ‘Waku Waku’ en ‘Te land, ter zee en in de lucht’, was het al te laat.

In het hoofd van een Amsterdamse wijkagente was toen blijkbaar een zaadje geplant dat ondanks die ingreep van Kuiper ontkiemde en dat in 2016 tot volle bloei kwam.

De wijkagente was inmiddels opgeklommen tot politiewoordvoerder.

Ze heet Ellie Lust.

Het zaadje is inmiddels uitgegroeid tot een Noordoostpolder vol narcissen.

Ellie onthulde deze week bij ‘Pauw’ dat de korpsleiding moeite heeft met haar prime time-show ‘Ellie op patrouille’ en haar andere ambities (ze dacht ‘Wie is de Mol?’ ook wel te kunnen presenteren…). En dat daar gesprekken over zijn. En dat ze daar uit gaan komen.

Zelf ben ik totaal Ellie Lust-moe. Als ik die kop op tv zie of alleen die stem maar hoor, ga ik zappen.

Toch moest ik voor de research voor dit briefje aan jou even googelen. En toen bleek dat Ellie Lust ook een eigen website heeft.

Ik citeer.

Ellie Lust is naast woordvoerder voor de politie Amsterdam ook inzetbaar als dagvoorzitter, (co)trainer en presentator. Ook leidt en begeleidt zij debatten en boekpresentaties. Lezingen geeft Ellie over uiteenlopende onderwerpen vaak gerelateerd aan LHBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), veiligheid, communicatie en persvoorlichting.  Ellie Lust is in 1966 geboren in Amsterdam en weet van jongs af aan dat ze het politievak in wil. Haar droom wordt werkelijkheid wanneer zij in 1987 haar opleiding mag beginnen aan de Amsterdamse politieacademie. Naast haar opleiding en werk als politieagent is ze in die tijd ook topsporter. Ellie heeft 12 jaar op het hoogste niveau gevolleybald en in het Nederlands team gespeeld. Later volgt zij nog een opleiding tot wijkagent. Verder heeft Ellie meerdere trainingen gevolgd op het gebied van communicatie en woordvoering.  Na ruim twintig jaar als politievrouw ‘op straat’ te hebben gewerkt op verschillende bureaus in Amsterdam is Ellie nu tien jaar werkzaam in haar huidige functie bij bureau communicatie van de Amsterdamse politie. Naast haar rol van woordvoerder is zij mede verantwoordelijk voor opsporingscommunicatie. Ook is zij voorzitter van het politienetwerk Roze in Blauw (dit team bestaat uit ‘roze’ politiemensen en is aanspreekpunt voor de LHBT gemeenschap).  In 2005 leert Nederland Ellie Lust kennen wanneer zij haar opwachting maakt in AVRO’s Opsporing Verzocht. Het blijkt een groot succes en inmiddels is zij wekelijks te zien in diverse (opsporings)programma’s. In 2016 is Ellie te zien als deelnemer in het programma Wie is de Mol? waar ze het begrip ‘etherdiscipline’ lanceert dat een jaar later wordt gekozen tot het meest populaire fragment ooit. Verder is ze met grote regelmaat te horen en te zien in diverse radio-en televisieprogramma’s.  Ellie heeft een professionele en bevlogen instelling met ruimte voor een beetje humor.”

Ze is te boeken via [email protected]. (Een mailadres dat een gemiste kans bevat, want waarom niet [email protected] of [email protected]?)

Zei ik Ellie Lust-moe?

Maak daar maar gerust een dikke, vette ellielustofobie van.

Ellie Lust denkt serieus dat ze een televisiester in wording is. (‘Wie is de Mol?’ presenteren, LOL). De waarheid is dat ze even een cultfiguur is. Die alles, maar dan ook alles uitsluitend te danken heeft aan het feit dat ze politiewoordvoerder is. Zonder dat uniform is Ellie Lust gewoon een ambtenaar van de afdeling Burgerzaken die tergend langzaam je nieuwe paspoort uit de kluis gaat halen.

Het wordt tijd dat de korpsleiding Ellie Lust tegen zichzelf in bescherming neemt.

En ons tegen haar.

Groet,

JanD

UPDATE En voor welke organisatie werkt het bedrijf waar Ellie schnabbelt als trainer en dagvoorzitter ook? Je mag één keer raden!

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.