TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frans Joseph Timmermans

Debatten over klimaatverandering, migratie, veiligheid, terrorisme en gezondheidszorg worden systematisch vervuild door ‘nepnieuws’...

Elektronica Deals

Meneer Timmermans,

We zouden door de soap rond de opperpinok en de memo’s bijna vergeten dat gisteren uitlekte welke plannen uw Europese Commissie met de vrijheid van meningsuiting (VvMU) en censuur heeft.

Ik zet ze even op een rijtje.

Er komt een gedragscode voor informatie op internet.

Valse accounts op social media dienen te worden verwijderd.

(Social) media moeten zichtbaar maken hoe betrouwbaar hun informatie is.

Er komt een EU-netwerk van factcheckers die zelf nieuws onderzoeken en die standaarden ontwikkelen voor nationale factcheckers.

De EU gaat organisaties subsidiëren die technologieën ontwikkelen waarmee misleidende verhalen op internet kunnen worden opgespoord.

Kranten en omroepen moeten staatssteun krijgen als ze journalisten willen opleiden of nieuwe diensten willen opzetten om het verspreiden van betrouwbare informatie te bevorderen.

Er komt, naast het op pro-Russisch nieuws gerichte EUvsDisinfo, ook een website waarop ‘leugenachtige verhalen over de EU’ van andere afzenders dan Rusland worden geschandpaald.

Even voor de duidelijkheid: u gaat dit allemaal doen omdat er tijdens verkiezingscampagnes allemaal ‘nepnieuws’ wordt verspreid en omdat debatten over klimaatverandering, migratie, veiligheid, terrorisme en gezondheidszorg systematisch worden vervuild door ‘nepnieuws’.

U heeft met dit soort Orwelliaanse censuur D66-minister Kajsa Ollongren alvast een natte poes bezorgd.

En mij koude rillingen.

Ik denk dat we geen dag te vroeg komen met The Post Offline. Vanaf 5 mei gaan we vanuit de redactiekelder in Eesterga elke middelvinger die we kunnen vinden opsteken naar de als democraten verklede Joseph Goebbels-nazaten in Den Haag en Brussel. En een ondergronds krantje maken.

Fuck you.

Groet,

JanD

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.