TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Nederlandse gemeentebesturen

Qua handelsgeest kan Winnie Mandela ons allen tot voorbeeld strekken

Sieraden algemeen

Beste gemeentebesturen,

Mag ik jullie even waarschuwen?

De kans is aanwezig dat zich de komende tijd WoC* bij uw ambtenaren melden om wegen, pleinen of desnoods hele woonwijken te vernoemen naar de gisteren overleden Zuid-Afrikaanse ex-presidentsvrouw Winnie Mandela.

Trap er niet in.

Of zoals een wijs man al twitterde: Over de doden niks dan goeds, maar laten we bij Winnie Mandela niet overdrijven.

Vooropgesteld: qua handelsgeest kan Winnie Mandela ons allen tot voorbeeld strekken. Waar ‘onze’ Jan Pieterszoon Coen, Piet Pieterszoon Hein en Michiel Adriaanszoon de Ruyter op jacht naar geld nog stukjes moesten varen, maakte Winnie Mandela in de jaren ’90 vanuit haar riante landhuis aan Maseli Street 11884 in Soweto geld vanuit haar achtertuin. Letterlijk. Ze verkocht flesjes aarde voor 50 Rand (22 gulden, 10 euro). Op het etiket noemde ze het ‘heldengrond’, omdat het de aarde was waarop zij leefde toen ze -in haar woorden- “de verzetsstrijd leidde die het land bevrijdde”. Dus ja, Winnie Mandela was uitgenast.

Maar er is dus die keerzijde, die de SQ&A’ers** die zich bij uw ambtenaren melden niet zullen benoemen en die uw ambtenaren in het kader van ‘wat niet weet, wat niet deert’ ook vast niet zullen opzoeken. Geweldapologetenclub GroenLinks is immers onder Nederlandse ambtenaren de grootste partij, op de voet gevolgd door D66.

Winnie Mandela richtte in de jaren ’80 de Mandela United Football Club op. De jongens en mannen die ze hiervoor scoutte, raakten geen bal, maar waren haar lijfwachten en knokploeg. Wat die onder meer deden? Nou, mensen die verdacht werden van banden met het apartheidsregime een met benzine gevulde autoband om hun nek gooien en daar de vlam in steken. Met een gruwelijke, wel twintig minuten durende doodsstrijd tot gevolg. En zoals later bij de Waarheids- en Verzoeningscommissie zou blijken: vaak waren de verdenkingen tegen de slachtoffers vaag of waren de slachtoffers zelfs volstrekt onschuldig, maar ‘aangegeven’ door iemand die een ruzie had uit te vechten. Weet u wat Winnie Mandela in 1986 over die ‘halsbandmoorden’ zei? “Wij hebben geen geweren. Wij hebben alleen stenen, doosjes met lucifers en benzine. Samen, hand in hand, met onze lucifers en onze halsbanden zullen we ons land bevrijden.”

Dit gebeurde dus minder dan dertig jaar geleden…

Het lijkt mij reden genoeg om die WoC en SQ&A’s als ze zich bij u melden door de beveiliging bij kop en kont te laten pakken en het gemeentehuis uit te sodemieteren.

En anders googelt u even op ‘Stompie Moeketsi Seipei’.

Groet,

JanD

* Whiners of Colour.

** Sylvana’s, Quincy’s & Anousha’s.

PS. Dat ANC had trouwens ook EU-trekjes, wist jelui dat?

UPDATE Sorry jongens, ik heb het allemaal verkeerd begrepen. Klik hier voor Sylsplaining.

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.