TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan COA-directeur Gerard Bakker

Zelfs al die wetenschappers die de geneeskunde naar een hoger plan kwamen tillen, zitten werkloos thuis

Maand van de superheld

Beste meneer Bakker,

Ik hoor het u vlak na uw aantreden als directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in 2014 nog zeggen.

“De vluchtelingen vormen een enorm potentieel voor de Nederlandse samenleving. Eenderde van de asielzoekers die Nederland binnenkomen is academisch opgeleid. Een evengroot deel is afgestudeerd op hbo- of mbo-niveau. Deze mensen kunnen een verrijking opleveren van de Nederlandse samenleving”.

LOL.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de groep die in 2014 een vergunning kreeg, de zogenaamde statushouders, bijna 90 procent op dit moment werkloos thuis zit.

Zelfs al die wetenschappers, die hbo’ers en die mbo’ers die hier de geneeskunde, de architectuur en de ruimtevaart naar een hoger plan kwamen tillen, zijn er niet in geslaagd om zelfs maar parttime werk te vinden.

En ze zijn ook nog te beroerd om onder hun vermeende niveau te werken voor hun centen. Een mentaliteit waarvoor een woordvoerder van Vluchtelingenwerk in De Telegraaf alle begrip had. Handjes laten wapperen in de land- en tuinbouw? “De kans dat je daar Pools leert, is groter dan dat je Nederlands erop vooruitgaat, dus dat draagt ook niet per se bij aan integratie.”

What the fuck?

Leren we die gratis geld-mentaliteit dan nooit af? Als je 40 uur per week werkt, heb je toch nog 128 uur per week over om te integreren? En als al die hersenchirurgen, die architecten en die rocket scientists dat werk wel zouden doen, zouden die Polen toch niet wekenlang ver van vrouw en kinderen hoeven verblijven?

Enfin, het zal u verder jeuken. U hopt op 1 juli naar uw volgende topfunctie bij de Rijksoverheid. U wordt hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). In gewoon Nederlands: de baas van alle gevangenissen en tbs-klinieken.

Blijft u in elk geval contact houden met een deel van uw huidige cliëntèle…

Groet,

JanD

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.