Doneer aan TPO
 

BRIEFJE VAN JAN – Aan Willem-Alexander

D66 is blijkbaar een kroonjuweel vergeten te verkwanselen

Door: Jan Dijkgraaf, 6:18, 08 februari 2018

Beste Willem,

Wordt de vrijheid van meningsuiting in Nederland op 8 februari 2018 een beetje opgerekt?

We leven in barre tijden.

Een Europees staatskeurmerk voor media… Overheden die gaan bepalen wat ‘nepnieuws’ is… Geheime gesprekken van minister Ollongren met het Genootschap van Hoofdredacteuren en social mediabedrijven… Taalcommissies bij de omroep om Michael van Zeijl-achtigen hun zin te geven… Websites op zwart in Frankrijk… De Netzwerkdurchsetzungsgesetz in Duitsland…

Allemaal signalen die juist de verkeerde kant op wijzen.

En dan opeens wordt in de Tweede Kamer gesproken over een wet die de vrijheid van jouw onderdanen gaat vergróten. Op initiatief nota bene van Kees Verhoeven van D66, dat blijkbaar een kroonjuweel vergeten is te verkwanselen.

Waar gaat het om?

Om belediging van staatshoofden.

Wie in Nederland ‘fuck de koning’ tegen ons eigen staatshoofd zegt, kan maximaal vijf jaar cel krijgen en zijn kiesrecht kwijtraken.

Wie in Nederland ‘fuck Erdogan’ tegen een ‘bevriend staatshoofd’ zegt, kan maximaal twee jaar cel krijgen.

En wie in Nederland ‘fuck Alexander Pechtold’ tegen een ‘gewone hufter’ zegt, kan maximaal drie maanden cel krijgen.

Die ongelijkheid wil D66 uit de wet en daartoe zou zich vandaag weleens een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen aftekenen.

Als vrijheidsfundamentalist vind ik dat je ‘fuck you’ tegen iedereen moet kunnen zeggen als je taalbagage te beperkt is om tot creatiever vondsten te komen. Schelden doet geen pijn, zeker niet als voor de aangesprokene tegenover het incasseren van wat woorden bizar veel geld en dure paleizen (of kleine omkoopneukhutten) staan.

Maar zolang we in dit land te bekrompen zijn om dat in te zien en we de fundamenten van een wet uit 1881 willen handhaven, is een gelijke behandeling van gelijke woorden wel het minste dat we kunnen doen.

Dus ‘fuck Kees Verhoeven!

Maar vandaag even niet.

Alaaf!

JanD Valentijnsdag


 

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties