TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Tom van der Lee

De afgelopen weken informeerde zakenman Erik de Vlieger veelvuldig naar uw betrokkenheid bij het sekschandaal

Meneer Van der Lee,

‘Kamerlid GroenLinks wist van ernstig wangedrag medewerkers Oxfam’, kopte RTL Nieuws gisteren.

Ging over u.

Al in 2012 hoorde u over het seksschandaal waarbij medewerkers van Oxfam op Haïti seksfeesten organiseerden met kinderen.

De afgelopen weken informeerde zakenman Erik de Vlieger op Twitter veelvuldig naar uw betrokkenheid bij het in de doofpot houden van dat schandaal. U negeerde hem. Pas toen RTL Nieuws bij u aan de bel trok, gaf u eindelijk uw visie op de gang van zaken.

Althans: u beweert nu vooral dat u het allemaal niet geweten hebt.

U geeft toe dat u als Oxfam-directielid iets gehoord had over ‘ernstig wangedrag’ van Oxfam-medewerkers. Maar daarna beginnen de -excusez le mot- kutsmoezen. De hoogste baas van Oxfam Nederland (Farah Karimi, niet geheel toevallig ook van GroenLinks) zou bij uw Britse zusterorganisatie nadere informatie vragen. U heeft, beweert u, verder niet doorgevraagd. U heeft, beweert u, het rapport waarin een en ander uit de doeken werd gedaan nooit gezien. U vond dat, beweert u, destijds wel prima, omdat tegen de betreffende Oxfam-medewerkers, “passende maatregelen waren genomen” (tussen haakjes: ontslag is voor seksueel misbruik van kinderen in mijn ogen niet ‘passend’, maar ik heb dan ook geen GroenLinks-ogen).

En ja, wilde u tegenover RTL Nieuws gisteren dan wel toegeven, u had met de kennis van nu iets pro-actiever mogen zijn. En u wilde uiteraard, in navolging van uw GroenLinks-partijgenote Farah Karimi, uw excuses aanbieden aan de slachtoffers van het ‘ernstige wangedrag’ van uw toenmalige Britse collega’s.

Keurig opgelost volgens de Haagse mores, meneer Van der Lee.

‘Met de kennis van nu…’

‘Ich habe es selbst nicht gewusst…’

‘Sorrydeporry…’

En de partijleider er netjes buiten gehouden, want het is natuurlijk puur toeval dat twee van de vier bestuursleden van destijds die besloten het seksueel misbruik van kinderen onder de pet te houden (en níet te melden bij justitie) prominente GroenLinks-types waren.

Alleen… ik trap er niet in.

Ik las in een tweede RTL Nieuws-artikel namelijk ook dit citaat van u: “Het is heel erg wat er is gebeurd. Vooral voor de slachtoffers”.

Aha, de ware aard.

Want hoezo “vooral” voor de slachtoffers?

Misbruikt worden voor een paar dollar door medewerkers van hulporganisaties en vervolgens ontdekken dat dat misbruik weloverwogen in de doofpot gaat.

Ik zie daar naast die kinderen slechts daders. En medeplichtigen. Want mensen zoals u hebben er voor gezorgd dat dergelijk seksueel misbruik van kinderen binnen de wereld van de hulpverleningsorganisaties ook na 2010 gewoon kon doorgaan.

Maar dat ziet u vast anders.

En Jesse Klaver vindt het oké.

Groet,

JanD

PS. Ik hoop wel dat mijn euro’s voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti goed besteed zijn.

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.