Doneer aan TPO
 

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pia Dijkstra

Staat hier nou dat 18-jarigen die zich niet registreren als donor verantwoordelijk zijn voor het overlijden van mensen op de wachtlijst?

Door: Jan Dijkgraaf, 5:56, 26 februari 2018

Beste Pia,

Juist toen ik gisteren een zwartboek over orgaandonatie las, ontving ik van een verontruste vader de brief  die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bruno Bruins momenteel rondstuurt aan Nederlanders die 18 jaar worden.

Hij begint zo: “Een paar weken geleden heb je een brief met een donorformulier ontvangen. Ik vroeg je toen om te kiezen of je orgaandonor wilt zijn. Helaas hebben we nog geen registratie van je ontvangen”.

Of je als minister in een officiële brief volwassenen met ‘je’ moet aanspreken, laat ik even in het midden. Maar wat wel duidelijk is: druk op de ketel. “Opsturen, kreng!”

De minister legt ook uit waarom het zo belangrijk is dat donorformulier terug komt. “Zolang de nieuwe wetgeving niet van kracht is, blijft het huidige systeem geldig. Het blijft dus belangrijk dat jij je eigen keuze vastlegt. Dan hoeven jouw nabestaanden later niet voor jou te beslissen”.

Huh? Er was toch niks mis mee als je je beslissing overliet aan je nabestaanden?

De minister voert de druk dan wat op. “Het is belangrijk dat je je registreert. Want hoe meer donoren, hoe minder mensen op de wachtlijst overlijden”.

Huh? Staat hier nou dat 18-jarigen die zich niet registreren als donor verantwoordelijk zijn voor het overlijden van mensen op de wachtlijst?

De minister komt vervolgens met een hele mooie geruststellende gedachte. “Wist je dat de kans dat je daadwerkelijk organen afstaat veel kleiner is dan de kans dat je ooit een orgaan nodig hebt? Bij het maken van je keuze helpt het misschien om jezelf eens voor te stellen: ‘Als mij iets overkomt, dan wil ik toch ook geholpen worden?’”

Huh? Misschien hoeft een minister iemand van 18 helemaal niet te ‘helpen’ bij het maken van keuzes? Misschien kan iemand van 18 dat zelf? Of met behulp van zijn ouders? En wat maakt het eigenlijk uit dat de kans dat je organen afstaat veel kleiner is dan de kans dat je ooit een orgaan nodig hebt? Het is toch geen handelswaar?

Wat mij betreft gaat de minister écht over de schreef met zijn slotzin. “Een leven redden. Je hebt het in je”.

Huh? ‘Je hebt het in je’?!? Coacht de minister hier een voetbalteam in de vierde klasse van de onderbond? Of bedoelt ie: “Wat jij in je hebt, aan organen, wil de overheid van je hebben”?

Heel 1984 is trouwens de PS. van de minister. Als de reclametaal die in de fase tussen nu en het moment dat  jouw Lichaamsleegtrekwet in 2020 in werking treedt jongeren over de streep moet trekken wordt vervangen door een stukje menselijkheid naar de 18-jarigen toe. “Ondanks onze grote zorgvuldigheid kan het zijn dat je deze brief op een ongepast moment ontvangt. Excuses daarvoor”.

Huh? Probeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze brief níet te versturen naar 18-jarigen die net hun vader of moeder, broertje of zusje, opa of oma, vriendje of vriendinnetje of anderszins een naaste hebben verloren en wier hoofd even niet bij een beslissing over donorregistratie is? Is dat die ‘grote zorgvuldigheid’ waar de minister het over heeft?

Meteen een goed argument vóór de Sleepwet zeker?

En dan is minister Bruno Bruins nog van de VVD…

Hoe zou die brief zijn opgesteld als er een D66’er zoals jij op dat departement aan de knoppen had gezeten?

“Yo! Hier die nier!”

Groet,

JanD

PS. Hou je de gekkies deze keer van mijn nek?

UPDATE Voor wie me niet gelooft hieronder de hele brief van Bruno Bruins. Naam, adres én streepjescode van de 18-jarige in kwestie zijn onherkenbaar gemaakt.


 

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties