Doneer aan TPO
 

BRIEFJE VAN JAN – Aan Paul Jansen

Wat De Telegraaf gisteren presteerde, was een dieptepunt in de hedendaagse journalistiek

Door: Jan Dijkgraaf, 4:56, 14 februari 2018

Speelgoed algemeen

Beste Paul,

Ik haat het als mensen anno 2018 beginnen te zeiken over het oorlogsverleden van De Telegraaf, de krant waarvan jij de hoofdredacteur bent.

Niemand van de huidige redactie was er destijds bij. En we beoordelen (NRC)Handelsblad ook niet op het bruine verleden in de Tweede Wereldoorlog, maar op het zwarte heden.

Alleen: je moet niet gaan heulen met de macht.

En wat De Telegraaf gisteren presteerde, was op dat gebied een dieptepunt in de hedendaagse journalistiek.

In het hoofdredactioneel commentaar op pagina 2 pleitte De Telegraaf (jij?) voor het aanblijven van Halbe Zijlstra als minister van buitenlandse zaken. Argument: hij trok het boetekleed aan. In de column van chef politieke redactie Wouter de Winther op pagina 11 werd op de dag dat er maar één politiek onderwerp op de agenda stond (die organenroof had Pia Dijkstra in achterkamertjes al binnen getikt bij de Eerste Kamer) zeer lang stilgestaan bij fouten van Marleen Barth (PvdA), Kajsa Ollongren (D66) en Theo Hiddema (FvD) als aanloopje naar de conclusie: Zijlstra kan blijven, want hij gaf zijn fout (“een opgepoetst verhaal”) toe. “Als hij maar oprecht is en er van geleerd heeft”.

De rest van de dag drukte De Telegraaf op de website al het nieuws over Halbe Zijlstra dusdanig ver naar beneden dat iedereen die het wilde lezen RSI dreigde op te lopen van het scrollen. Tót selectief geshopt kon worden uit één mail van oud-Shelltopman Jeroen van der Veer, waarin alleen De Telegraaf las dat de ínhoud van Zijlstra’s verhaal wel degelijk overeind stond: Poetin wilde weer een Groot-Rusland. Dát bericht haalde prominent de homepage.

En dan hadden we nog geluk dat WNL’s ‘Goedemorgen Nederland’ even moet wijken voor de Olympische Spelen, anders had hoofdredacteur Bert Huisjes daar de rode loper ook voor Wouter de Winther uitgelegd. Die moest het nu, buiten jullie eigen kanalen, doen met een gênant optreden op NPO Radio 1.

Er is maar één reden, beste Paul, waarom jij en Wouter de Winther gisteren jullie plicht verzaakten en over de rug van je lezers op schoot kropen bij de snoever annex leugenaar annex oorlogshitser Halbe Zijlstra.

Toen jij chef van de politieke redactie van De Telegraaf was en nu Wouter de Winther het is, was Halbe Zijlstra de bron voor menig aan De Telegraaf gelekt verhaal uit kabinet en Tweede Kamer. Het verklaart ook het jaarlijkse slijminterview dat jullie met ‘m hadden.

Journalisten horen de macht te controleren, Paul.

Zodra ze die taak, hun enige taak, verzaken en onderdeel worden van het politieke spel en hun vriendjes in bescherming nemen, zijn ze geen knip voor de neus meer waard.

Bij deze dus.

Groet,

JanD

PS. Geef Wouter dit vandaag maar niet voor zijn 39ste verjaardag als cadeau.


 

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties