TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Nederlandse bevolking

De bekendmaking van de winnaar van de Gouden Gniffel 2017

Landgenoten,

Aan mij op deze laatste dag van het jaar de eer om de winnaar van de ‘Gouden Gniffel 2017’ bekend te maken.

De ‘Gouden Gniffel’ is een prijs die de NVOC, de Nederlandse Vereniging van Ongebonden Columnisten, jaarlijks uitreikt aan de Nederlander die de beroepsgroep de meeste gniffelmomenten bezorgde.

Voor ik overga tot de bekendmaking van de winnaar eerst de nummers 2 en 3.

Op de derde plaats is geëindigd: een WoC*. Telkens als deze zelfbenoemde vrijheidsstrijder ergens aantrad, begonnen de lippen van de jury vanaf de eerste seconde te krullen. Ze stelde nooit teleur. Altijd kreeg je die heerlijke mix van geschiedvervalsing (wij hielden geen slaven, zij plukte geen katoen), boosaardigheid en kwetskwezelgeklaag. En wist je: een stukkie is zo getikt en je scoort er alleen maar 2’en en 10’en mee, dus is het goed. Mag ik een warm applaus voor… Sylvana Simons!

Op de tweede plaats is geëindigd: een NOCNSF-bestuurder. Telkens als dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops of zijn pr-adviseur annex ‘goede vriend’ Jan de Beroepsleugenaar dit jaar het woord liet voeren, lachten de leden van de jury hun tanden bloot in afwachting van de zoveelste apologetentaalvondst (‘eenvoudige mishandeling’, ‘geen strafblad, maar een justitiële aantekening’, enfin, u kent het repertoire). Wrijven in de vlek, want heel Nederland weet: if it looks like a vrouwenmepper, swims like a vrouwenmepper and quacks like a vrouwenmepper, then it probably is vrouwenmepper. En laat dat ‘probably’ maar weg.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de NOCNSF-bestuurder/vrouwenmepper de jury nog aardig in verlegenheid heeft gebracht, want tijdens het juryberaad op 28 december kwam hij niet verder dan de derde plek. De jury was toen nog niet bekend met het feit dat de NOCNSF-bestuurder/vrouwenmepper wel voelde aankomen dat hij onvoldoende had gepresteerd om de ‘Gouden Gniffel 2017’ te winnen. Daarom kwam er nog een serieuze eindsprint van de NOCNSF-bestuurder/vrouwenmepper. Hij liet iemand van NRC Handelsblad op audiëntie komen en dat leidde op 30 december tot een artikel waarin ‘de gebroken oogkas, de gebroken elleboog en de gescheurde oorlel’ niet langer was veroorzaakt door ‘eenvoudige mishandeling’, maar door ‘een handgemeen’ – wat NRC later op verzoek van Knoops of De Beroepsleugenaar rectificeerde tot ‘een wederzijds handgemeen’. Als ie daar nou meteen ‘zelfverdediging’ van had gemaakt, hadden we ‘m alsnog tot winnaar moeten uitroepen, maar dat deed ie ons gelukkig niet aan. Maar wat hebben wij als onafhankelijke columnisten een lol aan ‘m gehad. Dames en heren, mag ik een groot applaus voor de nummer 2 in de verkiezing van de ‘Gouden Gniffel 2017’: vriend van de koning en de premier, ex-kroonprins van het CDA, het Zonnekroonprinsesje van de gemeente Valkenburg: Camiel Eurlings!

Ja, klapt u maar heel hard, dat deed hij ook, hahahaha.

En dan komen we nu bij het moment suprème, de bekendmaking van de winnaar van de ‘Gouden Gniffel 2017’.

Ik kan hier een lang verhaal houden met de schaterlachverklaring van de jury. Metoo zus, aanranding zo, machtsmisbruik dit, afhankelijkheidsrelatie dat. En dat het goed is dat juist iemand die er zijn werk van heeft gemaakt anderen constant op de meest valsenichterige wijze de maat te nemen door de mand valt, uitgerekend door toedoen van een clubje dat hij tot in het diepst van zijn miezerige wezen haat. En dat het prachtig is om te zien hoe zijn vrienden in de media denken dat deze affaire verdwijnt door het er gewoon niet over te hebben.

Maar we willen aan de champagne.

En de ultieme motivatie om de ‘Gouden Gniffel 2017’ aan deze smeerpijp uit te reiken kan ook in twee woorden.

Witte onderbroek.

Dames en heren, de ‘Gouden Gniffel 2017’ gaat naar… VARA-hoofdredacteur en VARA-programmamaker Francisco van Jole!

Ik wens u een even prachtig 2018!

Groet,

JanD

* WoC staat voor ‘Woman of Colour’, zoals pigmentverwende vrouwtjes zichzelf tegenwoordig noemen, want dat doen ze in de Verenigde Staten ook.

PS. En je moet de groetjes van mijn vrienden hebben ;-)

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.