TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan de moslims (m/v)

Het zou zomaar kunnen dat jullie in gemeenten waar DENK of NIDA niet meedoen overwegen op D66 te stemmen

Boekenweek 2018

Beste muzelmannen (m/v),

Over tien dagen zijn er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen. Daaraan doen ook landelijke politieke partijen mee.

Er zijn in Nederland twee soorten landelijke partijen: Principiële Partijen en Doelgroepdenkers.

De SGP is bijvoorbeeld een Principiële Partij. Die mensen geloven heel erg in ‘God’, vinden dat de zondag ‘de Dag des Heeren’ is en dat op zondag dus overal in het land de winkels dicht moeten blijven. In, bijvoorbeeld, Amsterdam, in Haarlem én in Nijmegen. Overal. Om principiële redenen.

Zelf geloof ik niet in God, maar ik heb heel veel respect voor een politieke partij die principieel is.

Politici van die partij willen best heel veel zetels halen, maar ze zullen er nooit hun principes voor verloochenen. Je leest daarom ook heel weinig over schandalen waarbij SGP-politici betrokken zijn.

Dan heb je de Doelgroepdenkers.

D66 is zo’n partij. Die wil gewoon zoveel mogelijk zetels. Dus als D66 denkt dat het in Amsterdam meer moslimstemmen krijgt als er géén Femmes for Freedom-posters met zoenende of samen wandelende homoseksuelen worden opgehangen, dan zegt collegepartij D66 niet dat het tegen die posters is (want D66 wil ook de homo-stemmen), maar dat die posters ‘te duur’ zijn. En als D66 denkt dat het in Haarlem misschien wel kan, die posters met zoenende homo’s, dan gaat de D66-wethouder daar even ‘aftasten’ bij de moskee hoe ‘jullie’ daar tegenaan kijken (en komen die posters er uiteraard niet, want jullie vinden homoseksualiteit, zoals de Amsterdamse D66-kandidaat Yassmine El Ksaihi al zei, een zonde).

Tot hier vinden jullie D66 ongetwijfeld een toffe partij. In Amsterdam hangen die vieze homoposters niet en het maakt jullie geen zak uit dat D66 een rotsmoes gebruikt om uit te leggen waarom niet. En in Haarlem zit al helemaal een D66-wethouder naar jullie hart; die gaat tenminste netjes vragen aan de moskee hoe hij moet handelen.

Het zou dus zomaar kunnen dat jullie in gemeenten waar DENK of NIDA niet meedoen overwegen op D66 te stemmen.

Maar dan zal ik even uitleggen hoe Doelgroepdenkers écht zijn.

Die hebben geen principes.

Dus in Nijmegen, een plek waar Amsterdamse en Hilversumse media weinig over berichten, denkt D66 juist zetels te scoren door wél full homo te gaan. Daar gaan mannelijke D66’ers in een jasje van de partij demonstratief vol op de bek met mannelijke VVD’ers. Juist als protest tegen ‘homofobie’ (‘homofobie’, da’s ‘dieskriemienaas’, maar dan niet wegens religie, maar wegens seksuele geaardheid).

Kortom: waar een Principiële Partij als de SGP jullie nooit zou verrassen met wat jullie (en zij eigenlijk ook wel) een zonde vinden, kan het je bij Doelgroepdenkers als D66 zomaar overkomen dat je op weg naar de moskee wordt geconfronteerd met twee tongende Theo’s, twee lebberende Linda’s (of een Mohammed en Maria-mix). Het ligt er maar net aan in welke stad je woont.

Nou, voor die (groene) wolf in schaapskleren wilde ik jullie even waarschuwen.

Sowieso wel verstandig trouwens.

Want waar je heel weinig leest over schandalen waarbij SGP’ers betrokken zijn, word je er bij D66’ers inmiddels mee om de oren geslagen.

Het heeft bijvoorbeeld de geur van fraude

De geur van omkoping

De geur van discriminatie

Nóg een keer de geur van omkoping

De geur van demonisering

Zelfs wel méér dan de geur van demonisering

Ik zou haast zeggen: dan kun je nog beter op GroenLinks stemmen. Daar hoeven jullie maar één keer ‘boe!’ tegen te zeggen of die schieten meteen in de houding. Als ik die omhooggevallen belwinkelboys Özturk en Azarkan in de Tweede Kamer en daarbuiten tekeer hoor gaan, begrijp ik dat dat uiteindelijk is hoe jullie het het liefst zien in ons land.

Salaamu alaykum,

JanD

PS. En doe mij én het land -in meerdere opzichten- een lol.


   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.