TPOok!

 
avatar
     
Column

Activistisch NRC Handelsblad roept op tot ‘verzet’ tegen Baudet en Wilders

'Geweldloos of gewelddadig, dat laat de krant graag in het midden'

Ooit, laten we zeggen in het J.L. Heldring tijdperk, was NRC Handelsblad een liberale, objectieve, genuanceerde krant. Tegenwoordig is de NRC een links-progressieve, activistische krant. En het lijkt wel steeds erger te worden. Nu roept de NRC in een hoofdredactioneel commentaar op tot ‘verzet’ tegen Thierry Baudet en Geert Wilders. Of dat verzet geweldloos moet zijn of juist gewelddadig, dat laat de krant graag in het midden.

De redenering gaat als volgt. NRC juicht NGO’s toe die zich mengen in overheidsbeleid door vluchtelingen op te vangen vlak voor de kust van Libië en naar Italië te transporteren. Dat NGO’s hiermee mensensmokkelaars in de kaart spelen en de facto bijdragen aan de aanzuigende werking, vindt NRC een verdachtmaking van NGO’s en een ‘perverse’ suggestie. Als gesuggereerd en bevestigd wordt dat NGO’s zelfs in contact staan met mensensmokkelaars, vindt NRC dat eveneens een ‘perverse’ verdachtmaking.

Je zal maar een NRC-journalist zijn die zulks wil onderzoeken of er zakelijk over wil rapporteren.

Anonieme, laffe auteur

NRC meent vervolgens dat we geen ‘redeloze angst’ moeten hebben voor miljoenen migranten. Blijkbaar waren het er niet letterlijk al miljoenen, voorafgaande de Turkije-deal. NRC noteert dat het met die aantallen migranten nu toch reuze meevalt. Alsof dat niet door de Turkije-deal komt.

NRC vindt vervolgens ‘verzet’ gepast tegen ‘degenen die om partijpolitieke redenen inspelen op angst en praten over “omvolking” en “islamisering”. Waarmee uiteraard Thierry Baudet en Geert Wilders bedoeld worden. NRC roept niet op tot een ‘krachtig weerwoord’ en ook niet tot verzet waarbij ondubbelzinnig afstand genomen wordt van geweld. Neen, NRC roept op tot ‘verzet’. Tegen twee volksvertegenwoordigers, die zo’n anderhalf miljoen Nederlanders representeren.

Dit soort idioten

Je vraagt je na lezing van zo’n stuk af: wie is toch de anonieme, laffe auteur hiervan? En hoe komt het dat zo iemand een leidinggevende functie heeft bij die krant? Hoe komt het dat bij NRC in plaats van hoogwaardige journalistiek, activisme en dommigheid de toon voeren? En waarom komt men ten burele van de NRC eigenlijk niet in ‘verzet’ tegen dit soort figuren?

Uiteraard geweldloos, melden we dan, want we willen niemand op ideeën brengen. Maar waarom onderneemt men niets tegen dit soort idioten?

 

Deze column werd eerder hier gepubliceerd.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.