Opinie

Moralistische deugkrant NRC Handelsblad wil Stef Blok kapotchecken, faalt

19-07-2018 14:17

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

 

Die arme moralisten van NRC Handelsblad toch. Ook die moesten zomaar vernemen welk realisme Stef Blok allemaal etaleerde en dat deed natuurlijk pijn. Gelukkig is NRC Handelsblad is de eerste plaats een podium voor propaganda en activisme dus ze konden hun eigen medium gebruiken om die gemene realist Stef Blok van repliek te dienen. Door zijn uitspraken te checken.

En daarin te falen.

Suriname ‘failed state’

Vooruit, over Bloks uitspraken dat Suriname een ‘failed state’ is zullen we niet beginnen, daarvoor ontbreekt het ons aan kennis. We zullen het dus moeten doen met de door NRC aangehaalde deskundigen, en we geloven meteen dat die deskundigen meer weten van Suriname dan Stef Blok. Wat ons betreft: de uitspraken van Stef Blok over Suriname zijn door NRC netjes op een keurige journalistieke, redelijk objectieve wijze gechekt.

Maar dan de rest. Oh boy oh boy oh boy!

Iets met genen

‘Stef Blok heeft ongelijk’ met zijn uitspraak dat ‘ergens diep in onze genen zit dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden’ ‘want genetisch pure volken bestaan niet’? Stef Blok heeft ongelijk ‘want volken vermengen zich, keer op keer’?

Serieus NRC? Is dit satire?

Dat Stef Blok een breed gedragen onbehagen ten aanzien van de (bewezen mislukte) multiculturele samenleving illustreert met iets als ‘misschien zit dit genetisch in mensen verankerd’, heeft helemaal niets te maken met de ‘genetische vermenging van volken en rassen’ sinds het ontstaan van de mensheid. Iedereen snapt natuurlijk dat het woord ‘genen’, zodra het over ‘culturen’ en ‘samenlevingen’ gaat, sinds 1945 voor élke moralist als een rode lap op een stier werkt, maar schrijf dan liever iets over de zwaartekracht die Jupiter op zijn manen uitoefent ofzo. Het was duidelijk niet bepaald de bedoeling van Blok om exacte wetenschap te bedrijven met zijn illustratie van een onderbuikgevoel in de samenleving.

En serieus, what te fuck?

 

“Kijk naar de Romeinen die schier eindeloos ‘vreemde volkeren’ opnamen in hun wereldrijk”?

 

ECHT! WTF! Romeinen! Die door bruut geweld en dictatuur ‘vreemde volken’ tot onderwerping dwongen! De Romeinen als bewijs dat de mens van nature graag met andere culturen samenleeft! Grapje zeker? Echte verbinders die Romeinen. Het Romeinse Rijk: inclusief, intersectioneel, verschillig. Julius ‘GroenLinks’ Cesar.

Zou Lucas Brouwers (wetenschapsredactie NRC Handelsblad) Decline and Fall of the Roman Empire van Edward Gibbon wel eens helemaal hebben uitgelezen? Waarschijnlijk niet. Dan zou hij namelijk weten dat het Romeinse rijk juist ten onder ging door ‘vreemde volken’ en ‘andere culturen’. De geschiedenis van het Romeinse rijk is vooral één grote bevestiging van wat Stef Blok beweert: dat multiculturele samenlevingen gedoemd zijn te mislukken, de democratie ondermijnen en dat je al snel tegen grenzen aanloopt van wat een samenleving kan hebben.

Oost-Europa

Maar écht moralistisch totaalfalen doen NRC-correspondenten Roelant Termote (Boedapest) en Tijn Sadée (Brussel). Hun poging tot het ‘weerleggen’ van het Stef Blok-realisme is zo slecht dat je je haast gaat afvragen of er wel een chef danwel eindredacteur bij NRC aanwezig was om hun artikel te controleren. Niet alleen doen ze geen enkele poging om ook maar een begin van een argument te formuleren waarmee de uitspraken van Stef Blok kunnen worden weerlegd, ze lijken in hun paniekerige en moralistische gedram, dat meer lijkt op wild om zich heen slaan dan op serieuze journalistiek, Stef Blok juist in zijn uitspraken over Oost Europa te bevestigen.

Zo schrijven ze dat ‘Oost-Europese steden kleine maar zichtbare migrantengemeenschappen telt’ en dat de die migranten ‘wisselende ervaringen’ hebben in die steden van ‘racistische scheldpartijen en fysieke aanvallen’ tot ‘tevredenheid’.

Tsja. Dat is wat Blok zegt dus: er zijn weinig migranten in Oost-Europa en zij die er wel zijn hebben er geen leven. Natuurlijk bedoelde Blok niet dat er nul migranten wonen en ook niet dat alle migranten die er wel zijn beslist geen leven hebben, maar Blok illustreerde hiermee de feitelijk gang van zaken in Oost-Europese steden, precies zoals die nu door NRC worden bevestigd.

Gratuite links-moralistische clichés

Vanwege het chronische tekort aan argumenten gebruiken Termote en Sadée hun ruimte om te ‘factcheken’ dan maar voor wat gratuite links-moralistische clichés over de houding van Oost-Europeanen tegenover massa-immigratie en migranten. Strekking: Oost Europeanen zijn stom want ze willen liever geen multiculturele samenleving, het is vooral de schuld van Orban want die durft zomaar te zeggen dat een tsunami van vluchtelingen de Hongaarse cultuur vernietigt en Hongaren zijn veel stommer dan Nederlanders, want 95 procent van de Nederlanders staat positief tegenover migranten terwijl maar 33 procent van de Hongaren positief is over migranten. Leuk, feitenvrij meninkjesgejammer, maar met de uitspraken van Stef Blok heeft het allemaal niets te maken. Nu weet de NRC-lezer in elk geval hoe enorm Termote en Sadée deugen en wat een toffe liefhebbers van de multiculturele samenleving ze zijn, maar wat zegt dat verder over de uitspraken van Blok? Helemaal niks.

Gelukkig weten ze, om het journalistieke factchecken echt helemaal achterwege te kunnen laten, ook nog even een extra vingerwapperend ‘foei’ aan het adres van Blok te produceren. Want met zijn uitspraken ‘zet Blok de discussie over de herverdeling van asielzoekers extra op scherp’. Aha. Waarvan akte. Daar zal hij dan wel wakker van liggen vannacht, maar wederom heeft het met ‘factchecken’ of het weerleggen van zijn uitspraken niks van doen. Kennelijk denken ze bij NRC dat een mening die onwelgevallig is ook gelijk niet waar is. Een vergissing die moralisten wel vaker maken.

Nederlandse ‘kwaliteitsjournalistiek’

Misschien dat NRC Termote en Sadée voortaan als columnist kan inschakelen? Qua feitelijke argumentatie kunnen ze niet zoveel, maar qua bij NRC-passende gelijkschakelmening zitten ze in elk geval geramd.

Wij danken de paniekerige dwangmatige moralisten van NRC in elk geval voor wederom zo’n mooi staaltje bewijs dat de Nederlandse ‘kwaliteitsjournalistiek’ moreel totaal verrot is en dat objectieve journalisten in Nederland niet bestaan. Moralisten en activisten, die zijn er dan weer in overvloed. Vooral bij NRC Handelsblad, zo blijkt. Wéér.

Verder heeft Stef Blok gewoon gelijk. Bij dezen gecheckt.