Doneer aan TPO
 

AD en RTV Rijnmond eisen opheldering van OM na zoveelste keer onrechtmatig afluisteren journalist

'Het is te schandalig voor woorden dat journalisten worden afgeluisterd'

Door: , 23:51, 06 juli 2018

'Het is te schandalig voor woorden dat journalisten worden afgeluisterd'

Het AD en RTV Rijnmond willen opheldering van het Openbaar Ministerie nadat duidelijk is geworden dat het OM in Rotterdam ten onrechte telefoongegevens blijkt te hebben opgevraagd van persfotograaf/cameraman Joey Bremer. Die werkt voor beide media.

Het clandestien afluisteren en of volgen van een journalist door het OM is een grove schending van de journalistieke bronbescherming, schrijven de hoofdredacteur van RTV Rijnmond en de hoofdredacteur van AD Regio. “Niet alleen onze bronnen komen in gevaar, ook de veiligheid van onze medewerkers staat op het spel.”

“Het is te schandalig voor woorden dat journalisten worden afgeluisterd. Dat schaadt de persvrijheid en ons recht tot bronbescherming”, zegt RTV Rijnmond hoofdredacteur Ib Haarsma op de eigen website. “Wij willen van het OM horen dat dit eens en nooit weer was. We willen weten of onze medewerkers door deze actie in gevaar zijn gekomen.”

Onlangs bleek dat het OM vorig jaar in strijd met de regels belgegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd. En in de zaak rond de vermoorde broer van kroongetuige Nabil B. werd in strijd met de richtlijnen een journalist afgeluisterd. Donderdag kwam naar naar buiten dat zowel in oktober vorig jaar als in februari dit jaar justitie telefoniegegevens van Joey Bremer had opgevraagd. Dat gebeurde in een onderzoek naar een politiemedewerker die verdacht werd van het lekken van informatie.

Anp

 

PERSBERICHT

We zijn zeer onaangenaam verrast door het nieuws dat uw organisatie de fotojournalist Joey Bremer van MediaTV, die ook voor onze organisaties werkt, afluisterde tijdens het uitoefenen van zijn vak.

Het illegaal aftappen door het O.M. Rotterdam van journalisten baart ons grote zorgen.

Het clandestien afluisteren en of volgen van een journalist door het O.M. is een grove schending van de journalistieke bronbescherming.

Niet alleen onze bronnen komen in gevaar, ook de veiligheid van onze medewerkers staat op het spel.
Daarnaast schaadt uw heimelijk handelen ook het imago van de Nederlandse pers: immers, is een journalist nog te vertrouwen wanneer die afgeluisterd kan worden door het Openbaar Ministerie?

Om met de woorden van Voorzitter Gerrit van der Burg van het College van procureurs-generaal te spreken: “Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen”.

Om de journalistieke onafhankelijkheid van het AD en RTV Rijnmond te waarborgen willen we uiterlijk op 20 juli a.s. antwoord op de volgende drie vragen:

1. Zijn er in het afgelopen jaar naast de heer Bremer van MediaTV ook andere medewerkers van en/of het AD en/of RTV Rijnmond zelf afgeluisterd en/of gevolgd tijdens het uitoefenen van hun (journalistieke) werkzaamheden?
2. Is er door uw medewerkers op een andere manier dan het illegaal afluisteren, gepoogd informatie te verkrijgen via onze organisaties zonder dat u daarvoor wettelijke toestemming gaf?
3. Kunt u ons garanderen dat het illegaal afluisteren en of volgen van onze medewerkers niet meer voorkomt?

Het is voor ons van groot belang dat we antwoord krijgen op deze vragen.

In afwachting van uw spoedige reactie,

Ib Haarsma,
Hoofdredacteur RTV Rijnmond 

Paul van den Bosch
Hoofdredacteur AD Rotterdam

/PERSBERICHT

Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace