Media & TV

Oud mediale nepnieuws- en propagandawatch: zoek de verschillen

04-07-2018 12:57

Volgens de Volkskrant is de Poolse opperrechter ‘ontslagen’ (zelfs ‘de laan uitgestuurd’, aldus de lead) maar gaat ze ondanks dat toch dapper naar haar werk ‘aangemoedigd door honderden supporters’ (‘duizenden supporters’ zelfs, zo blijkt verderop het artikel).

Vergelijk dat met de Britse Telegraph: daar is de Poolse opperrechter ‘op haar werk verschenen’, ook al is ze met pensioen gegaan door een nieuwe ‘pensioenwet’, een wet waar de ‘EU kritiek heeft’. De eerste vijf alinea’s sommen droge feiten op: dat de opperrechter op haar werk verschijnt, waarom ze met pensioen moet, waarom de EU kritiek heeft op de nieuwe wet, wie in Polen daarvoor verantwoordelijk is. De ‘duizenden supporters’ zijn duidelijk niet de kern van het bericht want die komen pas veel later aan bod.

Als u beide artikelen hebt bestudeerd en vergeleken beantwoord dan onderstaande vragen voor het Examen Journalistiek in Tijden van Ideologische Propaganda en EU-Nepnieuws:

– Welk van beide artikelen doet het meest recht aan objectiviteit? Waarom?

– Hoe wordt in het minst feitelijke artikel getracht stemming te maken? Gebruik tenminste de termen ‘duizenden betogers’ en ‘historisch gewicht’.

– Waaruit blijken in het minst feitelijke artikel de vooroordelen ten opzichte van de Poolse regering?

– Waaruit blijken in het minst feitelijke artikel de pro-EU-opvattingen van de auteur en het medium?

– Welk propagandatechnieken worden er gebruikt om stemming te maken? Noem er minstens drie en geef voorbeelden.

– Welke van de twee koppen is het meest tendentieus? Waarom?

– Welke van de twee koppen is het meest stigmatiserend? Waarom?

– Welke van de twee koppen is het meest nodeloos kwetsend? Waarom?

– Welke journalistieke fouten worden er gemaakt in het meest tendentieuze artikel? Gebruik in je antwoord de termen: ‘objectiviteit’, ‘distantie’ en ‘gebalanceerd’.

– In welk van beide publicaties staat in de laatste alinea de meeste overbodige en uit de context gehaalde informatie die uitsluitend ten doel heeft de lezer in een bepaalde richting te laten denken?

– Wat kan een reden zijn voor de auteur van het meeste tendentieuze artikel om journalistieke principes overboord te gooien? Beargumenteer je antwoord in een essay van minstens 500 woorden.