TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Moralist Vlaamse courant probeert Paul Cliteur te interviewen, faalt, blijft hangen in links moraliseren

Gelukkig hebben we de overige bonusquotes nog: 'Baudet wordt denk ik wel ooit eerste minister'

 

“Wordt Baudet ooit eerste minister?

Dat denk ik wel, ja.

Het is belangrijk om dat terrorisme, wat ik theoterrorisme noem, en de integratie van migranten onder controle te krijgen. En dat kunnen we niet, omdat we nog altijd de verkeerde diagnose stellen.

Te veel mensen willen niet zien dat godsdienst dé motiverende factor is. Daarom noem ik het ook theoterrorism.

U hebt de inleiding geschreven van een nieuw boek van Vlaams Belanger Sam van Rooy, die net zoals zijn vader Wim een pikzwart beeld van de islam verspreidt.

U hebt in de Balie in Amsterdam eens een debat gemodereerd met Wim van Rooy dat veel stof deed opwaaien.

Er werd openlijk gepraat over de deportatie van moslims.

Van Rooy raakt niet verstrikt in zijn antwoord. Wat hij eerder in deze krant al had gezegd, herhaalde hij in de Balie: dat mensenrechtenverdragen ons verhinderen om zulke maatregelen te nemen.

Maar als morgen een gek met een machinegeweer een aantal moslims gaat neerschieten, heeft dat debat in de Balie met Van Rooy dan niet bijgedragen tot de sfeer waarin die moorden kunnen gebeuren?

“Als er een clear and present danger bestaat van enorm geweld tegen moslims, dan komt die hele communicatie in een ander licht te staan. Alleen is dat niet zo. De sfeer jegens joden is dreigend, maar niet die jegens moslims.”

Er zijn geregeld incidenten waarbij moskeeën of moslims worden aangevallen.

Ik vind uw intellectuele sympathie voor Fortuyn en Baudet merkwaardig.

In elk geval vind ik de ideologie van onze Europese leiders hopeloos. Zij verdedigen onze vrijheid van meningsuiting niet meer.

Cultuurmarxisten komen niet meer alleen op voor sociaal-economische veranderingen, zoals Marx, maar ook voor culturele verandering. Dat doen ze door te proberen overal de touwtjes in handen te nemen: in de media en aan universiteiten, bijvoorbeeld. Daar helpen ze de grote verlichtingsidealen, zoals de vrijheid van meningsuiting, om zeep.

De wetenschappen zijn te links. Er is geen diversity of viewpoint, geen breed spectrum aan opvattingen.

Op een affiche van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie roept u studenten op om in verzet te komen tegen hun linkse docenten. Populisme-expert Cas Mudde vindt dat die oproep en affiche flirt met geweld.

Had hij het onlangs tijdens een debat niet over de ‘homeopatische verdunning’ van de blanke, Europese bevolking? En ruikt dat niet naar extreemrechts? Is het mogelijk dat u wat Baudet betreft een blinde vlek hebt?

Hebt u geen compassie met de moslima die zich onveilig voelt als Wilders over die ‘kopvoddentaks’ begint?

Minder. Tegen die moslima zou ik zeggen: ‘Maak je geen zorgen, meid, er gebeurt helemaal niets.”

 

Oh jongens, oh mensen! Laat de écht kwaadaardige vorm van moralisme maar over aan Vlaamse ‘journalisten’. Alsof je een agressieve dominee op speed in een kamertje opsluit met een ouderling die zojuist de collectezak heeft geplunderd. Teringjantje, hoe overtuigd van zijn eigen gelijk kan een ‘journalist’ eigenlijk zijn? Zou deze Joël De Ceulaer van De Morgen zijn hoofd ook wel eens uít zijn eigen kont halen? Of woont hij gewoon permanent in zijn eigen endeldarm?

Het was wel even flink zoeken, maar tussen het als ‘kritische’ ‘kwaliteitjournalistieke’ vermomde ‘KIJK MIJ EENS SUPER CORRECT DEUGEN ALS HOEDER DER MORAAL EN HET GROTE GEVAAR DAT EXTREEM-RECHTS HEET BESTRIJDEN!’-gemoraliseer van de interviewer door, die kennelijk zichzelf een heel stuk belangrijker vindt dan zijn te interviewen gast, waren nog best wel wat geinige maar vooral héél erg ware en héél erg realistische uitspraken van Cliteur te vinden.

Policor-moralistisch narcisme

Die voor de Vlaamse moralist natuurlijk als vanzelf al een soort nazi is want hij heeft ooit in De Balie Wim van Rooy gemodereerd (die heeft met dit hele interview geen zak te maken maar kennelijk heeft de rancuneuze moralist in kwestie nog een rekening te vereffenen met Wim van Rooy) en bovendien een voorwoord geschreven in het laatste boek van Sam van Rooy (die heeft met dit hele interview geen zak te maken maar kennelijk heeft de rancuneuze moralist in kwestie nog een rekening te vereffenen met Sam van Rooy).

Wie trouwens goed tussen de regels door leest krijgt ook meteen mee hoe het mechanisme van policor-moralistisch narcisme precies werkt: er is vooral de vrees met ‘de verkeerde mensen te worden geassocieerd’ en ‘daardoor in de problemen’ te komen. Lees: sociaal buiten de boot te vallen en status te verliezen. Precies deze angst projecteert de interviewer op Cliteur, die dat allemaal uitstekend van zich laat afglijden. Bij linkse moralisten bestaat de idée fixe dat iedereen zich op een bepaalde manier wil verhouden tot anderen (dus wil deugen zoals het een keurige burger betaamt), de gedachte dat echt niet iedereen zich door hetzelfde sociale maar oppervlakkige motief wil laten leiden komt gewoon niet in ze op. Ze kennen dan ook maar één vaste waarheid en dat is hun eigen waarheid.

Vlaamse fopjournalistiek

Maar het meest stuitende van dit interview is toch wel de jammerlijk mislukte val waarin de moralist Cliteur probeert te lokken: want als Fortuyn werd gedemoniseerd dan worden toch ook de moslims (allemaal!) gedemoniseerd door de familie Van Rooy? (die familie moet kennelijk hoe dan ook kapot, zoveel is duidelijk). Maar natuurlijk! 1 + 1 = 3, les 1 van elke cursus moralisme. En zo houdt de moralist zich als middelpunt van zijn eigen universum een leven lang staande, middels scheve jij-bakken en onwaarschijnlijke vergelijkingen waarvan de uitkomst altijd al vaststaat.

Het is maar dat u het weet: wat je ook zegt en hoeveel feiten je ook aan je kant hebt, in de laffe, politiekcorrecte, eenzijdige, subjectieve linkse fopjournalistiek van De Morgen ben je als andersdenkende altijd extreem-rechts, altijd fout, altijd op weg naar ‘een nieuw Auschwitz’, is ‘intellectuele sympathie voor Baudet of Fortuyn’ per definitie ‘merkwaardig’ en zijn ‘geregeld incidenten waarbij moskeeën of moslims worden aangevallen’ (lol) veel een veel erger dan islamitische terreur (want een keukentrapje is gevaarlijker).

De Morgen: misschien wel hét verdriet van Vlaanderen.

 

Wanneer je het over moralistische-narcisten hebt: lul over de duvel en je trapt hem op z’n staart.


 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.