Media & TV

Gehaktdag bij NPO, uit de weg ruimen Brandpunt+ nog maar begin van Grote Bezuinigingsronde

21-06-2018 19:37

In deze witte onderbroek ging Francisco van Jole (BNNVARA) op een te jong meisje liggen en probeerde hij zijn tong in haar mond te duwen. Ook al zei het meisje duidelijk 'NEE'. Nadat Van Jole deze #metoo-daad bekende reageerde geen van de aan de VARA-verbonden 'intersectionele feministes' hierop en deden ze alsof er niks was gebeurd. De VARA, Patrick Lodiers en Willemijn Veenhoven deden bij Staatsradio 1 alsof er niets was gebeurd. Metoo-pleger Van Jole is nog steeds in dienst bij BNNVARA. Ook Metoo-plegers zijn binnen het graaisocialisme duidelijk niet allemaal even gelijk.

De NPO stelt dat de komende tijd meer “pijnlijke ingrepen onvermijdelijk zijn”. Dit zegt directeur Frans Klein donderdag in een reactie op het nieuws dat actualiteitenprogramma Brandpunt+ gaat verdwijnen. Klein beklemtoont dat er “nog geen formeel besluit is genomen”, maar volgens KRO-NCRV hebben de redacteuren wel al te horen gekregen dat het programma wordt geofferd.

“We zijn net gestart met gesprekken met de omroepen over de uitwerking van de plannen voor 2019 en de vernieuwing van de programmering”, stelt Klein. “Over de exacte invulling daarvan praten we de komende weken verder.” De bezuinigingen zullen hun sporen nalaten in het medialandschap, waarschuwt hij. “Tegelijkertijd doen we er nog steeds alles aan om de politiek ervan te overtuigen dat de aangekondigde bezuiniging onverstandig is.”

Eerder bezuinigde NPO al op bejubelde onderzoeksprogramma als Argos en Reporter. Ook liggen er plannen om EenVandaag van haar populaire tijdslot te halen om daar een nieuwe soapserie te programmeren. De NVJ noemt het zorgelijk dat NPO “kijkcijfers belangrijker vindt dan journalistieke relevantie”.

Anp