TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Stella Bergsma schrijft in 2019 ‘alternatief boekenweek-essay’ getiteld ‘De vader de lul’

Want drammend boos op genderongelijk seksistisch boekenweekthema van 2018

Lees ook: Maartje Wortel en Marjolijn van Heemstra organiseren een alternatief boekenbal

Stella Bergsma gaat volgend jaar een alternatief boekenweek-essay schrijven. Het werk krijgt als thema De vader de lul, maakte zij dinsdag bekend op de Belgische zender Radio 1.

Het initiatief van de schrijfster is een reactie op het officiële thema van de Boekenweek 2019, ‘De moeder de vrouw’. De bekendmaking van dit thema leidde tot boze reacties van vele honderden schrijvers die het een oubollig, gedateerd thema noemen dat “de genderongelijkheid in het literaire veld in stand houdt.” De auteurs maakten hun onvrede maandag kenbaar in een open brief in NRC.

Ook Bergsma vindt het thema, dat volgens boekenclub CPNB verwijst naar een gedicht uit 1934, niet van deze tijd. “Het heeft iets potsierlijks, refereren aan een pre-spruitjesperiodegedicht van een man”, aldus de schrijfster. “Het heeft een heel hoog oh-vrouw-wat-ben-je-geweldig-maar-hou-je-mond-want-ik-ben-je-aan-het-ophemelen-gehalte. En wees meer vooral stil daar op je voetstuk.”

Daarom komt zij met haar alternatieve essay. Het CPNB heeft in reactie op alle kritiek laten weten in gesprek te willen gaan met de klagers.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.