TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bonusquote: ‘Wetenschappelijk bewijs voor verband tussen fijnstof en gezondheid is erg dun’

'Bij mijn weten is er geen enkel verband tussen gezond eten en levensduur'

Tags: ,

 

“Enkele glazen alcohol per week drinken is zelfs gezonder dan niet drinken. Die nieuwe studie uit The Lancet heeft me daar alleen maar meer van overtuigd. Tot 15 à 20 glazen per week drinken, beschermt mensen tegen cardiovasculaire sterfte. Dat blijkt heel goed uit de resultaten.

Kerk&Leven vroeg me onlangs om iets te schrijven over gezondheidsrages. Die beginnen zo’n beetje op religie te lijken.

Vroeger was het de pastoor die mensen opdroeg om sober te leven, hard te werken en zich goed te gedragen. Nu zijn het gezondheidsgoeroes die ons oproepen om veel te bewegen.

Ik denk dat we nu wel kunnen zeggen dat het wetenschappelijke bewijs voor een verband tussen fijnstof en de menselijke gezondheid erg dun is. Er is een relatie tussen arme mensen die in slechtere wijken met vervuilde lucht wonen. Zij roken ook meer dan anderen, en werken in slechtere arbeidsomstandigheden. Dat zegt niet per se iets over het effect van slechte luchtkwaliteit.

Dieselmotoren doen de luchtkwaliteit uiteraard geen goed. Maar in vergelijking met wat de kolenkachels vroeger aan luchtvervuiling veroorzaakten, is dat niets.

Waarom wordt er tegenwoordig dan zo’n probleem gemaakt van luchtkwaliteit?

De groenen [Belgische versie van GroenLinks, BB] zijn daar heel goed in. Ik ben een groene jongen, maar ik erger me de stenen uit de grond aan de manier waarop Groen met wetenschappelijk onderzoek omgaat. Ze zijn zelfs bereid om in complottheorieën te geloven om de industrie overal de schuld van te kunnen geven.

Het idee dat we onze gezondheid aan ons eigen gedrag te danken hebben, is gevaarlijk.

Bij mijn weten is er geen enkel verband tussen gezond eten en levensduur.

Uit een ander Amerikaans onderzoek bleek dat mensen met een hoog IQ tien jaar langer leven dan die met een laag IQ.

Hoe kun je kanker voorkomen?

Door niet te roken. Roken is met ruime voorsprong de belangrijkste veroorzaker van kanker. Alle andere factoren komen daar mijlenver achter. Wat je eet, maakt bijvoorbeeld ook hiervoor niet veel uit.

Van bereide vleeswaren is toch bewezen dat ze kankerverwekkend zijn?

Daar is nauwelijks bewijs voor. Als er al een effect zou zijn, wat ik betwijfel, is het bijzonder moeilijk om dat zuiver te meten. Zo is het zeer aannemelijk dat mensen die veel worsten en gehakt eten vooral een groter kankerrisico hebben omdat ze uit een lagere sociale klasse komen dan mensen uit een hogere sociale klasse, die vaker vis en gojibessen eten.

Er zijn hele goeie ethische redenen om veganist te worden, maar gezond is het niet.

Vanaf je negentigste word je gepakt door de leeftijd, en blijft ook zo goed als niemand van dementie gespaard.”

 

Realisme! Ook in de linkse paniekzaaiwetenschap die voedingsleer heet is realisme een zeer welkome ongenode gast, zo blijkt maar weer uit dit geweldige interview bomvol powerquotes met epidemioloog en verzorgingsarts Luc Bonneux in Knack (Blendle-link). Die overigens ook gehakt (haha, kankerverwekkend!) maakt van GroenLinkse paniekzaaifopwetenschappelijke ideetjes als ‘fijnstof is de nieuwe satan’, in Nederland vooral gepromoot door de NOS en andere linkse MSM.

En ja, inderdaad: gezondheidsrages zijn een soort nieuwe religie. De hoogste tijd dus om tegen gezondheidsrages ten strijde te trekken. Kent u een gezondheidsfreak? Lach hem uit! En geef hem alcohol. En vlees. Afkomstig van een fijnstofveroorzakende BBQ. Onder terrasverwarmers. In een betegelde tuin. Met tuinhaard.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.