Media & TV

Paul Scheffer nieuwe columnist NRC Handelsblad (En hij wil gelijk de lange arm van Riyad afhakken)

01-05-2018 17:48

De NRC Handelsblad-lezer kwam er onlangs achter dat de krant columnist Joshua Livestro er na een aantal schrijfsels maar weer uit had gegooid. Zijn nieuwe businessmodel – Ik ga diametraal tegenover mijn oude standpunten staan en heel hard deugen – was wel erg doorzichtig.  Maar wie zou hem opvolgen? Welnu, hoofdredacteur Peter Vandermeersch onthulde dat dinsdag op Twitter: iedere woensdag Paul Scheffer in de krant. Hij wil gelijk de lange arm van Riyad afhakken.

Scheffer staat in zijn eerste column – die vanaf morgen iedere woensdag in de papieren krant verschijnt – stil bij de dodenherdenking in tijden van antisemitisme.

 

“De import van salafisme is dan ook een groot probleem: we kunnen er niet genoeg op hameren. Door de migratie wordt het buitenland steeds meer binnenland. Dat heeft gevolgen, want de belangrijkste bondgenoot in de Arabische wereld is Saoedi-Arabië, een onvervalste theocratie. De koude vrede die men in het Midden-Oosten probeert te verbreiden heeft een hoge prijs: terughoudendheid van de regering tegenover de verbreiding van het salafisme.

Gevraagd is juist diplomatieke druk op landen als Saoedi-Arabië om deze ondermijning van de verdraagzaamheid in ons eigen land tegen te gaan. Waarom krijgen haatpredikers eigenlijk een verblijfsvergunning? De lange arm van Riyad moet worden afgehakt: voor die ambitie zouden de aanhangers van een middeleeuws strafrecht toch enig begrip moeten kunnen opbrengen.

De migratie van moslimfundamentalisme vormt een gevaar voor de joodse minderheid, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Omdat de gelatenheid tegenover deze dreiging blijft voortduren, verliezen de woorden die jaarlijks bij de dodenherdenking worden gesproken langzaamaan hun betekenis. Wanneer we de hedendaagse haat niet terugdringen, dan zal de stilte die om acht uur de Dam in bezit neemt, worden gevuld met wrokkige verwijten en onbeantwoorde vragen.”

 

Waarvan akte.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens