TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bizar: Europese consumentenorganisatie wil graag dat EU adverteerders online platforms aanpakt

Verder gaan we er weer allemaal aan want 'nepnieuws' en 'desinformatie' (nog altijd zonder voorbeelden)

Tags: ,

De Europese Commissie wil de snelle verspreiding van nepnieuws en desinformatie met een Europese gedragscode bestrijden. Een onafhankelijk netwerk van mensen die feiten checken moet dit ondersteunen. Daarnaast wil Brussel dat internetgiganten als Facebook, Google en Twitter meer openheid geven over waar de informatie op hun onlineplatforms vandaan komt en wie ervoor betaalt.

De Europese consumentenorganisatie BEUC noemt het Brusselse initiatief “halfslachtig.” “Online platforms verdienen aan advertenties die naast misleidende artikelen, video’s en berichten worden geplaatst. De commissie erkent dat advertenties een rol spelen in desinformatie maar doet daar verder niets mee.”

Brussel vindt dat de industrie zelfregulerend moet zijn maar te weinig doet aan het fenomeen, bijvoorbeeld met het tijdig sluiten van nepaccounts. EU-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie) dreigt met bindende regels als de gedragscode, die al in juli in samenwerking met de industrie en belanghebbende organisaties klaar moet zijn, onvoldoende blijkt te helpen.

Ze waarschuwde donderdag specifiek waakzaam te zijn voor “tactieken van desinformatie” in de aanloop van de Europese verkiezingen in mei 2019. Daarom wil de commissie ook dat er vaart komt in de bestrijding van nepnieuws en valse informatie. In december bepaalt ze of dat inderdaad het geval is of dat er drastischer stappen moeten worden genomen.

De commissie tekent aan dat “fake nieuws en online desinformatie niet per se illegaal zijn’’. Tegelijk bedreigen ze de democratie als burgers bewust worden misleid of beïnvloed en op basis daarvan beslissingen nemen.

Gabriel riep de lidstaten op zich in te spannen voor kwaliteitsjournalistiek. “Die is cruciaal voor de samenleving”. Ook moedigt zij ze aan lesprogramma’s te ontwikkelen voor scholieren voor het herkennen van nepnieuws.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) vindt het goed dat er actie wordt ondernomen. “Maar we moeten wel heel voorzichtig zijn met maatregelen die raken aan vrije pers en vrijheid van meningsuiting. In elk geval moeten we weg blijven van methoden die autoritaire regimes kunnen overnemen om te censureren onder het mom van ‘Europa doet het ook’.”

Anp

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.