Volkskrant geeft toe: u leeft toch maar niet een half uur korter van één glas alcohol

19-04-2018 11:19

Schokkend nieuws vorige week: ieder glas alcohol bekort uw leven met 30 minuten. Beter zou het zijn helemaal niet meer te drinken. De Volkskrant, Trouw, Het Parool, het AD, de NOS en RTL4 sprongen bovenop het nieuws. Dat is wel erg kort door de bocht, ontdekte TPO’s Gard Simons – die het onderzoek wel las – maandag al.

Bij de Volkskrant zijn ze nu ook wakker:

 

“Het begon met een e-mail van de persafdeling van het Erasmus MC, die ons attendeerde op de studie in The Lancet. ‘Er wordt vaak nog gedacht dat er een veilige ondergrens is voor alcoholinname, maar die blijkt er niet te zijn’, aldus de woordvoerder. ‘Uit deze studie blijkt: hoe minder je drinkt, hoe langer je leeft.’

Die mededeling namen we te snel over: hadden we de achterliggende studie in The Lancet beter bestudeerd, dan hadden we ontdekt dat drinken pas meetbaar riskant wordt vanaf tien glazen per week. Wat het misverstand verergerde, is dat de betrokken onderzoeker Trudy Voortman ons bij voorinzage van het Volkskrant-bericht niet wees op de fout die we maakten. ‘Voor sterfte is het risico pas meetbaar vanaf 100 gram per week, maar voor ziekte niet, dat onderscheid zou ik graag maken’, laat Voortman in een reactie weten.'”

 

Weten we dat ook weer. Lezersvraag: Wat neemt u voor uw hart: dagelijks een paracetamolletje of een glas rode wijn?

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens