TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Lange arm Erdogan bant Brussen & Van Amerongen van Facebook, Rob Hoogland kapt er ook mee

'Reçep Tayyip Erdogan is een agressieve, haatzaaiende engbek'

Tags:

 

“Ook mijn Facebook-account en -pagina zullen worden ontmanteld. Net als trouwens mijn WhatsApp- en Instagram-accounts. Eén pot nat namelijk.

de druppel die ’m deed overlopen was wat gisteren bekend werd: dat twee Nederlandse publicisten, Bert Brussen en Arthur van Amerongen, een Facebook-ban van vier weken aan hun broek hebben gekregen omdat zij, in een ver verleden nota bene, iets onaardigs over Reçep Tayyip Erdogan hebben geschreven.

Is er iets aardigs over Reçep Tayyip Erdogan te schrijven? Bij mijn weten niet. De man is een dictator met fascistische trekjes. Neem zijn levensloop door en je beseft dat hij altijd maar één doel voor ogen heeft gehad, ook toen de seculieren hem tot celstraffen hadden veroordeeld: een machtig, soennitisch geregeerd Turkije onder zijn heerschappij, zonder scheiding der machten. Hij onderdrukt bevolkingsgroepen en roeit ze soms zelfs uit. Journalisten met een hem onwelgevallige mening smijt hij in de gevangenis en sinds de mislukte coup voorziet hij iedereen die hem tegen durft te spreken van een Gülen-stempel, met soms verschrikkelijke gevolgen van dien.

Reçep Tayyip Erdogan is een agressieve, haatzaaiende engbek, die er alles aan doet om grip te houden op de Turken – en hun nazaten – die zich elders op de wereld hebben gevestigd. In Nederland heten die mensen Nederturken. Velen zijn verwesterd en hebben maling aan Erdogan. Anderen niet. Zij verdedigen hem te vuur en te zwaard en zijn er zelfs in geslaagd door te dringen tot de krachten die bepalen wat er op de grote sociale media wel en niet mag worden gezegd.”

 

Rob Hoogland in De Telegraaf.

Hoe het precies zit weet ik ook niet, Facebook is nog ondoorzichtiger dan de besluitvorming van de Europese Commissie, maar wat ik wel weet is dat je op Facebook uit naam van ‘religie’ zonder problemen de meest haatzaaiende dingen kunt zeggen over vrouwen, homo’s, joden, ongelovigen en westerse democratieën maar dat je dus niet, nooit, kunt zeggen dat Erdogan een geitenneuker is. Of ‘ie dat nou wel of niet is, een geitenneuker, dat maakt niet uit, je mag dat gewoon niet zeggen op Facebook. Je mag op Facebook zelfs niet verwijzen naar mensen die zeggen dat Erdogan een geitenneuker is. En, heel belangrijk, voor Facebook verjaren dingen nooit: ook twee jaar nadat je hebt verwezen naar iemand die zegt dat Erdogan een geitenneuker is kun je alsnog door Facebook worden gestraft. Totalitarisme zoals het hoort: ook het verleden moet uitgewist.

Facebook blijft immer volhouden dat bij hun moderatieteams ‘goed getrainde meertalige mensen werken’, maar dat is zo’n beetje hetzelfde als volhouden dat de Armenen aan het begin van de 20ste eeuw niet bewust zijn uitgeroeid door de Ottomanen en dat het gewoon een ‘kwestie’ was daar in Armenië.

Facebook liegt en bedriegt. Over vrijwel alles. Over privacy, over hun manier van het debat beïnvloeden, over nepnieuws, over hun spelregels, over hun algoritmes, over hun moderatiewijze. Echt, er bestaat helemaal niets waar Facebook wél de waarheid over spreekt. Het kan dus haast niet anders of Mark Zuckerberg wordt ooit president van de Verenigde Staten. Wie zo lang zo goed kan liegen is een briljant politicus. Was Zuckerberg Nederlander dan was hij al lang VVD-prominent geweest.

Op een dag, misschien in de niet eens al te verre toekomst, zal de geschiedenis oordelen over Facebook, het medium dat bijna de hele wereld gegijzeld hield. De geschiedenis zal dan ook oordelen over die miljarden mensen die zich vrijwillig lieten gijzelen door de liegende en manipulerende digitale tirannen die ‘mensen bij elkaar’ wilden brengen.

We hebben onze eigen vrijheid weggegeven. De duivel was stomverbaasd, dat zielen zó makkelijk te koop zijn.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.