Doneer aan TPO
 

Na BNNVARA nu ook ranzige #metoo-affaire bij poepsjiek elitebolwerk Nobelprijs Literatuur-comité

Verschillige goedmensen in moralistische elitebubbel en handjes thuishouden, het blijft lastig

Door: , 11:23, 13 april 2018

Verschillige goedmensen in moralistische elitebubbel en handjes thuishouden, het blijft lastig

Het comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent verkeert in zware crisis. Een groot aantal leden van de zogeheten Zweedse Academie is opgestapt na een schandaal over de man van een van de leden, Katarina Frostenson, die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder deze week niet, waarop drie comitéleden uit protest opstapten. Voorzitter Sara Danius vertrok donderdag, nadat het vertrouwen in haar was opgezegd omdat ze onvoldoende zou hebben gedaan om de crisis te bezweren. Frostenson trok donderdagavond volgens Zweedse media alsnog haar conclusies en stapte alsnog op.

Van de achttien comitéleden, die voor het leven worden benoemd, zijn er nu nog maar elf actief. Dat is volgens de statuten te weinig om nieuwe leden te kiezen. De situatie vormt de ergste crisis sinds de oprichting van de Zweedse Academie in 1786. Het instituut kent sinds 1901 de Nobelprijs voor Literatuur toe.

Anp

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace