TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Anita Witzier (NPO) had zelf heel veel last van de overgang, en daarom valt ze anderen er mee lastig

En dat terwijl De Volkskrant daar zo'n beetje elk weekend al over dramt in een complete bijlage voor vrouwen in de overgang

Foto: Volkskrant-lezeressen en Bert Wagendorp (midden) vieren hun overgang.

Anita Witzier (NPO) wil meer openheid over de overgang bij vrouwen. De presentatrice vindt dat er nog altijd veel te weinig over wordt gepraat en roept vrouwen tijdens de Week van Overgang, die maandag van start gaat, op om er met elkaar over te praten. (De ‘Week van de Overgang’ bestaat écht, is dus niet verzonnen door TPO, red.)

“Een griepje kun je uitzitten, maar de overgang kan tien jaar duren”, zegt ze in De Telegraaf. “We kunnen niet steeds maar onze kop in het zand steken. Daarvoor moeten vrouwen ook de hand in eigen boezem steken, al hangt die misschien iets lager dan 20 jaar geleden. Val elkaar niet af, maar praat erover.”

Anita had zelf veel last van de overgang. “Ik vergat alles, sliep bijna niet meer en was buitengewoon verdrietig.” Ze vervolgt: “Ik wil het geen depressie noemen, maar voelde me zo ontzettend rot dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven. Dat kon natuurlijk niet, want ik moest gewoon werken en had ook nog twee kinderen thuis.” Ze startte met hormoontherapie en inmiddels gaat stukken beter. “Ik slaap weer goed, heb veel meer energie, voel me weer vrolijk. Kortom: Ik kan weer leven.”

Over haar worsteling en ervaringen met de overgang schrijft Anita columns. “Daar krijg ik heel veel positieve reacties op. Mensen vinden het herkenbaar. Dat is de bedoeling, dat we er samen over durven praten en ons er niet voor schamen.”

Het is onbekend wanneer het volk een keer klaar is met columns over de overgang want zo’n beetje elk papieren medium heeft al jaren tenminste één columniste die klaagt, dramt en zeurt over ‘de overgang’. De Volkskrant heeft zelfs elk weekend een complete bijlage die vrijwel uitsluitend over vrouwen in de overgang gaat.

Anp/TPO

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.