Doneer aan TPO
 

Groene Amsterdammer: Progressief linkse mensen denken vaker in complotten, ontkennen wetenschap

'Postmodernisme is naast invloed industrie en religie belangrijkste kracht die vertrouwen in wetenschap schaadt'

Door: Bert Brussen, 10:07, 29 maart 2018

 

“Links, verenigd binnen milieuorganisaties, probeert al jaren het publiek te overtuigen dat gentechgewassen een gevaar vormen voor milieu en volksgezondheid. Net als vaccins linken ze genetisch gemodificeerde gewassen aan autisme, maar ook aan kanker en auto-immuunziektes. Voor al deze beweringen is geen bewijs.

Nog zo’n onderwerp waar links het niet zo nauw neemt met wetenschappelijke kennis is alternatieve geneeskunde.

De favoriete presidentskandidaten van links Amerika, Bernie Sanders en recent Oprah Winfrey, koketteren opzichtig met kwakzalvers als Dr. Oz en Dr. Mercola. Ecowinkels als Whole Foods en Ekoplaza, met name bezocht door het vooruitstrevende smaldeel van onze samenleving, liggen vol met geneeskrachtige kruiden die allerhande klachten zouden voorkomen of verhelpen.

Een ander voorbeeld, misschien wel het meest controversiële: kernenergie. Hoewel links zich het meest druk maakt over klimaatverandering is deze CO2-arme vorm van energieopwekking in de ban gedaan door bijna alle milieuorganisaties. Hun belangrijkste argumenten zijn de slechte afbreekbaarheid van radioactief afval en het feit dat een eventuele ramp niet te overziene gevolgen zou hebben. Onderzoek laat zien dat kernenergie een van de veiligste manieren is om energie op te wekken. Het aantal doden per miljard geproduceerde kilowattuur energie ligt op negentig. Ter vergelijking: steenkool gaat voor diezelfde hoeveelheid energie ten koste van honderdduizend levens, gas ten koste van vierduizend levens en zelfs zon en wind komen met respectievelijk 440 en 150 niet beter uit de bus.

Hoewel er nul directe doden door straling zijn gevallen bij de ramp met de kernreactor in Fukushima en het aantal extra kankerpatiënten nauwelijks boven het gemiddelde uitkomt, blijven progressieve media als The Huffington Post beweren dat de ramp in Japan die van Tsjernobyl doet verbleken

Alice Dreger beschrijft onder meer hoe wetenschappers onder vuur kwamen te liggen nadat ze hadden geconcludeerd dat niet elk kind dat seksueel misbruikt is daardoor psychisch beschadigd raakt. Hetzelfde overkwam onderzoekers die lieten zien dat verkrachting, in tegenstelling tot wat feministen beweren, niet alleen om macht maar wel degelijk ook om lust draait. In beide gevallen kwam de weerstand vooral uit progressieve hoek: pedoseksuelen zouden het goede nieuws kunnen zien als een vrijbrief en aantrekkelijke vrouwen zouden de schuld in hun schoenen geschoven kunnen krijgen van hun eigen verkrachting.

Volgens wetenschapsjournalist Shawn Otto is het postmodernisme naast de invloed van industrie en religie een van de drie belangrijkste krachten die het vertrouwen in de wetenschap schaden, en het zijn juist progressieven die de soms doorschietende postmoderne en sociale kritiek omarmen.

Interessant in deze is dat uit een recente studie in PLOS One naar voren komt dat progressief-linkse mensen vaker in complotten denken, vermoedelijk omdat zij relatief veel op systeemniveau redeneren en analyseren. Dat werd bevestigd in een studie afgelopen maand in Science.”

 

Komt dat even lekker uit zo precies op het moment dat links-progressieve complotdenkers en andere milieu- en duurzaamheidsfreaks proberen uw op gas gestookte centrale verwarming te slopen en u maximaal op kosten te jagen met warmtepompen: de Groene Amsterdammer (clubblad van links-progressief Nederland, meestal met warmtepomp in huis omdat zij het wél kunnen betalen) toont aan dat links-progressieven net zo min waarde hechten aan wetenschappelijke feiten die niet in het juiste ideologische wereldbeeld passen als rechts-conservatieven. Sterker nog, het zijn juist links-progressieven die veel aan complotdenken doen en bereid zijn feiten in de doofpot te stoppen.

Maarja, als rechts aan ‘wetenschap’ twijfelt dan is dat ‘complotdenken’ of gewoon ‘uitsluiting en haat’, als links weigert te accepteren dat kernenergie juist heel veilig is en dat miljoenen huishoudens verwarmen met elektriciteit in plaats van met gas juist veel milieuvervuilender is dan is dat opening van het NOS Achtuurjournaal en wordt er door de overheid beleid van gemaakt.

Wij zijn nu even wat genetisch gemodificeerde hamburgers grillen op de tuinhaard. Onder de terrasverwarmer uiteraard.

 

Foto: een voorbeeld van propaganda op basis van links-progressief complotdenken. (Via.)

 


 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties