TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

VS Federal Trade Commission gaat Facebook onderzoeken

#deletefacebook: Elon Musk haalt Facebook-pagina's Tesla en SpaceX offline

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een onderzoek aangekondigd naar Facebook. De toezichthouder wil weten of het technologiebedrijf privacyrichtlijnen heeft geschonden. Vorige week deden al geruchten de ronde dat de FTC zich in Facebook zou verdiepen, maar de officiële aankondiging gaf Facebook toch een nieuwe opdoffer op de beurs in New York.

Aanleiding voor het onderzoek is het schandaal rond data-onderzoeker Cambridge Analytica, dat een rol speelde in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt voor kiezersprofielen.

Als blijkt dat Facebook de privacy-instellingen van zijn gebruikers heeft omzeild kan de FTC per geconstateerde overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen. De FTC liet maandag weten de geluiden over Facebook die vorige week de kop opstaken ,,zeer serieus” te nemen.

Facebook zelf excuseerde zich bij monde van topman Mark Zuckerberg, maar verwierp in een verklaring ,,elke suggestie” van een overtreding. Het bedrijf bleef erbij dat het gehandeld heeft volgens de privacy-instellingen van zijn gebruikers. ,,Privacy en databeveiliging liggen ten grondslag aan elke beslissing die we maken.”

Ook in andere landen wordt de techgigant met argusogen bekeken. Verder wordt op sociale media onder #deletefacebook opgeroepen Facebook de rug toe te keren.

In reactie op #deletefacebook heeft Elon Musk de Facebook-pagina’s van zowel Tesla als SpaceX offline gehaald. Ook andere grote en kleine beroemdheden en organisaties zijn inmiddels met Facebook gestopt.

Anp/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.