Doneer aan TPO
 

Yorick Nubé: ‘Jammer dat Volkskrant zich ongeremd voelt bij in negatief daglicht stellen van professionals’

'Noodzakelijke discussie #MeToo glijdt over kwade af naar aantasting van het mooie, waaronder de kunst'

Door: Bert Brussen, 12:56, 10 maart 2018

Meisje op foto is willekeurig model, niet persé een model waarover het gaat in het Volkskrant-artikel.

 

Lees ook: Modellenbureaus stuurden jarenlang minderjarige meisjes naar fotograaf die mogelijk strafbare beelden schoot.

Lees ook: het in media gepubliceerde nieuwsbericht.

Bekijk ook: bloedmooie foto’s gemaakt door de succesvolle kunstenaar Yorick Nubé.

 

“Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant de volgende verklaring :

Het is jammer te moeten ervaren dat bepaalde media zoals de Volkskrant zich volstrekt ongeremd voelen bij het in een negatief daglicht stellen van professionals die houden van hun vak en hun uiterste best doen de schoonheid van modellen op een zo mooi en natuurlijk mogelijke manier vast te leggen. We leven in een tijd waarin de noodzakelijke discussie van #MeToo over het kwade afglijdt naar de aantasting van het mooie, waaronder de kunst. Zo word ik op populistische wijze in een hoekje gedrukt waarin ik niet thuis hoor en wordt kunst en schoonheid geperverteerd.

Ik herken mij volstrekt niet in de onzorgvuldige en kwetsende karikatuur die van mij geschetst wordt in het artikel van de Volkskrant van 10 maart 2018. Tijdens mijn fotosessies, waarbij overigens vaak gewoon bookers of ouders aanwezig zijn, wordt alles in overleg met model en/of ouder gefotografeerd. Met respect, ervaring, veilig en zonder enige bijbedoeling in welke zin dan ook.

Voor een model is het noodzakelijk dat zij, met haar hele portfolio, aan potentiële opdrachtgevers laat zien wat zij hierin voor hen kan bijdragen. Mijn opdracht is om de natuurlijke schoonheid om te zetten in kunst en dit is het enige waarvoor ik verantwoordelijk ben.

Middelen als babyolie voor extra highlights zijn heel gebruikelijk en ik schep enkel genoegen in het creëren van mooie foto’s, zeker niet in het insmeren van modellen, die ik dit zelf laat doen overigens. Die misleidende suggestie is kwetsend en walgelijk.

Als fotograaf zet ik mij in om een prettige en goede sfeer te creëren waarbij een model zich ontspannen genoeg voelt om op zijn of haar mooist te worden gefotografeerd. Een gespannen model brengt geen kunst. Mijn foto’s spreken voor zich.

Noam Chomski: ‘If you can’t answer on the facts and if you can’t answer on the principles, you better throw dirt’. Het gooien van modder werkt altijd.”

 

Bron.


 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties