TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Nepnieuwswatch: ‘Noodweer op Canarische Eilanden’ aldus Telegraaf, maar het is niet waar

Niks aan de hand, prima weer, van noodweer absoluut geen sprake

Artikel na foto.

Update: foto Las Palmas de Gran Canaria, maandag 26 februari, 2018, 10:15 uur.

 

Update: LOOOL! Kwaliteitscourant Het Parool overtreft De Telegraaf in paniekzaaien: ‘Honderden Nederlandse reizigers dupe slecht weer Canarische Eilanden‘. Ja, in één Transavia-737 gaan bijna 200 passagiers, dus dan zit je al snel aan de ‘honderden Nederlanders’, nietwaar…

En ‘in Santa Cruz de Tenerife waaiden takken op de weg’. Oei! Zouden ze daar een rampenplan hebben?

 

Update: volgens een overzicht van vliegveldvertragingen van Flight Radar 24 zijn tussen 14:00 uur en 17:00 uur een aantal vluchten naar Tenerife Zuid omgeleid. Niet bepaald een ‘enorme strop’. Het totale aantal gecancelde vluchten voor deze luchthaven zondag is 0, het vertragingspercentage was rond de 30 procent.

Op het vliegveld van Gran Canaria zijn deze zondag slechts drie vluchten omgeleid, een enkele vlucht is gecanceld.

Alleen Lanzarote lijkt relatief veel omgeleide vluchten te hebben gehad deze zondag, meer dan normaal gebruikelijk is. De stom blokkeerde duidelijk de vliegroute. Wederom: niet een ‘enorme strop’. Al zal het voor passagiers niet leuk zijn en levert omleiding altijd extra vertragingen op.

Op het naastgelegen Fuerteventura werd zondag maar één vlucht omgeleid.

Het eiland La Palma heeft zondag alleen enkele binnenlandse vluchten (tussen de eilanden, verzorgd door de Canarische luchtvaartmaatschappij Binter) gecanceld, de Europese touroperators hebben daar verder geen last van gehad.

 

De Telegraaf heeft een enorme scoop: ‘VLIEGTUIGEN CANARISCHE EILANDEN WIJKEN UIT. ENORME STROP VOOR TOUROPERATORS. VLIEGTUIGEN KUNNEN NAUWELIJKS NOG LANDEN EN STARTEN OP DE MEESTE TOERISTENLUCHTHAVENS.’ Archiefbeeld.()

En zelfs het ANP nam het over in de Mediawatch-rubriek. En maakte er later zelf nog een bericht van, gebaseerd op informatie van een uiteraard beslist onafhankelijke woordvoerder van TUI en Transavia.

Klopt het ook? Nee. Heel erg niet. Dit lijkt op nepnieuws.

Dat weten we vrij zeker omdat ondergetekende momenteel heel toevallig op het Canarische Eiland Gran Canaria in de hoofdstad Las Palmas verblijft. In Las Palmas is het (22:00 uur Nederlandse tijd) bewolkt maar aangenaam warm (rond de 15 graden) en er staat een mild briesje.

Geen noodweer

Toen ‘de scoop’ online kwam op de site van de Telegraaf was het inderdaad ietsjes slechter weer: het miezerde wat, het waaide ook iets harder. Soms een windstootje tot een windkracht of zeven.

Beslist geen noodweer. In elk geval niet op Gran Canaria en een blik op de buienradar (archieffoto van 16:10 GMT, rond de tijd dat het Telegraaf-artikel online verscheen, 17:10 Nederlandse tijd) bewijst dat ook Lanzarote en Fuerteventura geen zware stormbuien te verwerken hebben gekregen. (Je kunt ook terugbladeren in die buienradar, en wie even doorklikt ziet dat een uur later de meeste regenbuien weer zijn verdwenen).

Tenerife

De meeste regen leek overigens te vallen in Tenerife, en in hoger gelegen gebieden kan het ook best wel flink gewaaid hebben. Maar vooral het vliegveld in het Noorden van Tenerife (wat alleen wordt gebruik voor Spaanse vluchten, vooral uit Madrid en Barcelona, dus niet de toeristenvluchten uit de rest van Europa) kreeg de zwaarste buien over zich heen. Het voor Europese charters gebruikte vliegveld in het Zuiden van Tenerife bleef nog redelijk gespaard, al kwam het stormfrontje vanaf een uur of twee plaatselijke tijd vanaf het Zuiden Tenerife binnenzetten.

Inderdaad moesten sommige vliegtuigen een omweg maken om het stormfront te omzeilen, vooral vluchten naar Lanzarote, maar onderstaand screenshot van de actuele (22:13 uur Nederlandse tijd) luchtverkeerssituatie rond de Canarische Eilanden (bron) toont aan dat er van uitwijken al lang geen sprake meer is. En dus ook niet van ‘een enorme strop’ of ‘niet kunnen starten of landen op de meeste luchthavens’ (het lijkt sowieso alleen om Tenerife te gaan wat regen betreft, vooral lichte  regenval, in de radararchieven is goed te zien hoe vanaf een uur 13:00 een regenfront over dat eiland trekt. Het vliegveld van Gran Canaria bevindt zich aan de westkant van het eiland, onder Las Palmas).

Prachtig lenteweer

Niets aan de hand. Gewoon doorlopen. En voor morgen belooft het weer zonnig en warm te worden. Met af en toe een bui, en soms wat krachtige wind, vooral in de hoger gelegen gebieden. Een voor de Canarische winter typerend weertype.

Prachtig lenteweer in wintermaanden dus.

Komende dagen toch maar TPO lezen in plaats van De Telegraaf. Wel zo betrouwbaar.

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.