TPOok!

 
Media

De Groene Amsterdammer maakt nepnieuws: noemt Chris Aalberts ‘shockblogger’

Grachtengordelblad snapt niet waarom TPO EU voor de rechter sleept

Stuk in De Groene Amsterdammer over nepnieuws, Russen en Hollandse connecties. Niet onaardig artikel, de naam van Erik de Vlieger duikt zelfs op.  Ook komt TPO even ter sprake, Chris Aalberts om precies te zijn. En daar gaat het fout. Leest u even mee?

 

“Hoe dun de lijnen zijn tussen een vrije mening en moedwillig ontwrichtende informatie door een vijandige staat ondervond ook de Europese Commissie begin dit jaar. Het drie jaar geleden opgerichte EU-platform EU vs Disinfo kreeg een storm van kritiek te verduren toen shockbloggers van GeenStijl en tpo, een Belgische onderzoeksjournalist en een redacteur van De Gelderlander hun artikelen terugvonden in een Europese database met Russische desinformatie.

Het doel van de database is laten zien welke nieuwsartikelen bedoeld en onbedoeld besmet zijn geraakt met Russische desinformatie, laat een woordvoerder van de EU-buitenlandchef Frederica Mogherini weten. ‘We krijgen tips van leden uit ons vierhonderd man sterke myth-busting network.’

Hierbij hoeft volgens de woordvoerder geen onderscheid gemaakt te worden tussen vijandelijke desinformatie, een onwelgevallige mening of journalistiek onderzoek. ‘Wij selecteren berichten die onjuist zijn of in lijn zijn met pro-Kremlin-desinformatie.’”

Heeft De Groene Amsterdammer zich wel verdiept in deze casus?

Wel hallootjes Linda van der Pol en Coen van de Ven van De Groene Amsterdammer! Hebben jullie je wel verdiept in deze casus? Nogmaals, Chris Aalberts maakte enkele jaren terug een reportage die deel uitmaakte van een 215-delige serie over de Europese Unie (Die serie werd later overigens een boek, dat kunnen jullie hier bestellen).

In die reportage werd verslag gedaan van een bijeenkomst over het destijds nakende associatieverdrag met Oekraïne. Een feitelijk verslag, zoals Chris Aalberts altijd werkt. Vervolgens werden Chris Aalberts en TPO op een Europese website geschandpaald als nepnieuwsverspreiders die het imago van Oekraïne zouden willen beschadigen.

Dat heeft niks te maken met dunne lijnen tussen ‘vrije mening en moedwillige ontwrichtende informatie door een vijandige staat’, zoals de auteurs in De Groene Amsterdammer stellen. Dat heeft wel te maken met onterechte beschuldigingen aan een verslaggever en zijn medium en laat dat nou precies de reden zijn waarom TPO cum suis een kort geding tegen de EU hebben aangespannen.

En WTF is een shockblogger?

Chris Aalberts is wetenschappelijk docent, publicist, verslaggever, columnist maar zeker geen shockblogger. Al weet ik niet precies wat shockbloggers zijn, ik stel mij iemand voor die hard poep roept en dan snel wegrent.

Ik heb Chris Aalberts nog nooit poep zien roepen en hard wegrennen.

Lees ook

TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander spannen kort geding aan tegen EU

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.