TPOok!

 
Media

U zond in: ‘Ik voel me niet rechts en ook niet links en veel mensen denken er zo over’

'Naar gewone hardwerkende Nederlanders met veel wijsheid wordt niet meer geluisterd'

Tags:

 

“Uw nieuwsite volg ik met interesse. Ik ben vind het een aanvulling op het huidige journalistieke aanbod, waarbij ook het marktdenken de redacties van de kranten heeft binnen getreden.

Ik was op een verjaardag en ik vertelde dat ik TPO lees. Ik kreeg gelijk te horen, ‘dat is toch die rechtse site?’ Ik moest mijzelf verdedigen.

Ik voel me niet rechts en ook niet links en ik denk dat  een hele grote groep mensen in Nederland er ook zo over denken. Rechts en links denken maken de zaken nog verdeelder dan ze al zijn. Ik ben maar een lezer, maar voel op afstand de heftigheid waarmee het debat op allerlei manieren wordt gevoerd. Het is een harde toon en de gewone hardwerkende Nederlander lijkt zijn schouders erover op te halen, zeker de mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Ik zie ze lopen in de straten. Naar hen wordt niet meer geluisterd. Naar de wijsheid van de mensen die vaak al een eeuw meelopen, hun stem hoor je niet in het debat. Het lijkt alsof ze ons systeem door en door kennen.

Ik lees veel oude boeken van voor de oorlog. Onze Nederlandse identiteit staat daar vaak haarscherp in beschreven. Dat wat Nederland gemaakt heeft tot wie die zijn. Ik spreek veel mensen die aan de kant staan, vluchtelingen, jonge en oude mensen met een arbeidshandicap, psychiatrische patiënten.

Ze herkennen zichzelf niet meer in het debat wat inderdaad door de media wordt aangestuurd, die niet helemaal neutraal meer lijkt te zijn. Ze halen hun schouders op. Aan opgeblazen debatten, nationale wedstrijden voor het ultieme nationale symbool doen zij niet mee. Er is toch geen plek voor hun mening.

Ik werk ook, en daar hoor ik vaak terug: ‘Terug naar de oude waarden en normen van vroeger.’ Maar hoe moet een generatie dit voor elkaar krijgen die juist opgevoed is in een tijd waarin hun ouders het anders wilden? Je creëert zo een schizofrene samenleving waarbij veel mensen worden buitengesloten van de echte debatten, de elite grijpt niet in, maar geeft op een dubbele manier handvatten aan.

De Bijbel wordt er vaak bij gehaald zonder echt duidelijk te zijn, dat het diepe geloof nog altijd sturen in handen heeft die men niet opgeeft. Kijk maar naar de ggz-instellingen.

Het echte gesprek, dat niet over rassen gaat maar over verschillen, wil men niet aangaan, het is voor ieder wat wils, en iedereen de zich er de schouders voor ophaalt. Waar gaat dit naar toe?

Of gaat de technologische vooruitgang zo snel dat we in een recordtijd de oudere garde zien sterven en dat de cijfers toch laten zien dat we over tien jaar door de wetenschap al een andere wereld hebben? De klok tikt en haalt ze ons in?

Volledige naam bij redactie bekend.”

 

Juist. Daarom TPO.

 

 

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.