TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Youp van ‘t Hek weigert deelname aan BNNVARA-programma na ‘pisnicht’-fittie met Paul de Leeuw

'Wat is er aan de hand met ons land dat we zo bibberbang zijn om elkaar te kwetsen?'

Youp van ‘t Hek heeft van deelname aan het programma De Kwis afgezien omdat presentator Paul de Leeuw hem had aangesproken op de claim dat het woord ‘pisnicht’ normaal zou zijn. Dat schrijft Van ‘t Hek zaterdag in zijn column in NRC Handelsblad. Een woordvoerder van BNNVARA heeft het nieuws zaterdag bevestigd. “De redactie is op zoek naar een nieuwe gast”, zei hij.

De Leeuw vond het raar dat zijn VARA-collega Van ‘t Hek schreef dat hij het normaal vond dat hij Gijs van Dam, de man die door Jelle Brandt Corstius wordt beticht van seksueel ongepast gedrag, een “pisnicht” noemde. “Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen”, schreef de komiek. “Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren.”

De uitlatingen van Van ‘t Hek kregen veel kritiek op sociale media. Critici stelden dat het bezigen van dit soort termen homofobie in de hand werkt en stereotyperingen over LHBT bevordert. Ook De Leeuw nam contact op met zijn collega omdat hij zijn verantwoording van het gebruik van het woord vreemd vond.

“Ik had toevallig net ja gezegd tegen zijn programma De Kwis”, schrijft Van ‘t Hek. “En dat heb ik deze week toch maar even afgezegd. Ik wil niet naast een presentator zitten met een teer zieltje zodat ik op mijn woorden moet gaan letten.”

Ook haalt de komiek uit naar RTL. De zender sprak de ‘analisten’ van het programma Voetbal Inside aan op een veelbekritiseerde ‘sketch’ waarin René van der Gijp en Johan Derksen de Belgische transgender Bo Van Spilbeeck belachelijk maakten. Dit leidde tot een stortvloed van kritiek van belangenorganisaties, politieke partijen en sponsors. Van der Gijp en Derksen bonden in en beklemtoonden maandagavond onder druk van RTL niets tegen homoseksuelen of transgenders te hebben.

“Zelfs Erdogan Galjaard, de baas van RTL, nam in een laf statement afstand van het baldadige trio”, schrijft Van ‘t Hek. “Opvallend. Dan weet ik namelijk nog wel een stuk of tien onsmakelijke programma’s waar hij zich schaamrood van kan distantiëren.”

“Wat is er aan de hand met ons land dat we zo bibberbang zijn om elkaar te kwetsen?”, vraagt Van ‘t Hek zich tenslotte af.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.