Media

TPO komt met papieren verzetskrant: The Post Offline

30-01-2018 13:07

Nederland krijgt er een krant bij: The Post Offline. De papieren krant maakt onderdeel uit van het platform dat ThePostOnline opricht in de strijd tegen de aantasting van de VvMU en de VvMV. Jan Dijkgraaf, oud-hoofdredacteur van onder meer Metro en HP/De Tijd, wordt hoofdredacteur van The Post Offline.


Na klikken even scrollen

“We ruiken momenteel de smerige geur van overheidsbemoeienis met de verspreiding van nieuws en opinie van media én particulieren. Media werken daar, bijvoorbeeld in het geval van Facebook en Twitter, mede door nieuwe wetten vrolijk aan mee”, aldus Dijkgraaf.

“Gevolg van deze inperking van de vrijheid van meningsuiting is de aantasting van de VvMV, de vrijheid van meningsvorming. Sinds de komst van internet kunnen we niet alleen allemaal ons eigen online krantje beginnen, maar ook kennis nemen van álle informatie die er over onderwerpen beschikbaar is. En vervolgens met ons gezond verstand onze eigen mening vormen. En dát is men, nu er wereldwijd wat politieke stemmingen anders zijn uitgepakt dan men had gehoopt, aan het slopen. Met keurmerken voor media, met nepnieuws over nepnieuws, met Taalcommissies bij de omroep en met druk op adverteerders met een zwakke ruggengraat. The Post Offline gaat samen met haar leden keihard de strijd aan tegen deze twee ontwikkelingen.”

10.000 adhesiebetuigingen

Een oproep aan ‘gelijkgestemden’ leverde de afgelopen week ruim 10.000 adhesiebetuigingen op. Dijkgraaf: “Het leeft. En dat was nog voor geïnteresseerden ook maar enig idee hadden wat we gaan doen. Een ‘huis voor de VvMU en de VvMV’ oprichten dus. Uiteraard speelt internet daarbij straks een rol. Maar als een duidelijke middelvinger naar hen die onze vrijheden afpakken en onze privacy schenden komen we ook met een spraakmakende papieren krant. Alleen voor leden, thuis bezorgd in een gesloten envelop. Alle auteurs mogen daarin onder pseudoniem schrijven. Behalve Theo van Gogh.”

De eerste editie van de onregelmatig verschijnende papieren krant komt uit op 5 mei.