TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Finse NPO zendt al 30 jaar lang nieuws in Latijn uit, en dat blijft zo

Deus Vult

Tags:

Al bijna dertig jaar lang wordt elke vrijdagmiddag in een voorstad van Helsinki het nieuws in het Latijn verzorgd door de Finse publieke omroep Yleisradio Oy (Yle), Nuntii Latini (Nieuws in het Latijn). Deze unieke dienstverlening die zelfs het Vaticaan niet aanbiedt, was zonder actie van fans van het Latijn dit jaar opgedoekt.

Het internet zou de uitzending op de korte golf hebben achterhaald en het ware beter ermee op te houden. Maar de ‘Latijnse’ luisteraars denken daar anders over. De Belgische krant De Morgen meldde woensdag dat het behoud van Nuntii Latini vooral te danken is aan professors Latijn, Christian Laes van de Universiteit van Antwerpen en Dirk Sacré van de Katholieke Universiteit Leuven. Laes en Sacré hebben samen met de internationale vereniging van Latijnse academici het besluit aangevochten bij de omroep en in Finse media.

Volgens Laes worden deze uitzendingen op de korte golf in het onderwijs Latijn overal in de wereld gebruikt en luisteren er naar schatting 10.000 mensen naar de uitzending Nuntii Latini. De Finse publieke omroep is gezwicht voor ‘de Latijnse lobby’ en gaat er nu nog op zijn minst een jaar mee door.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.